Analist politic, despre Carmen Iohannis: Jucătoare, dar nu a trecut de granița modernului

| 25 iul, 15:42

Analistul politic Radu Alexandru a analizat modul în care se prezintă și este percepută "Prima Doamnă" Carmen Iohannis. Acesta semnalează că deși ea este mult mai prezentă în spațiul public decât soțiile președintilor de până acum, Carmen Iohannis nu reușește să treacă de granița mondenului.

Analistul politic Radu Alexandru crede că, deşi sintagma de "Primă Doamnă" este una folosită nepotrivit în România pentru că o astfel de instituţie nu are tradiţie în ţara noastră, preşedintele Klaus Iohannis încearcă să o facă mai vizibilă pe soţia sa în spaţiul public, pe modelul american.

"Din punctul meu de vedere sintagma Prima Doamnă este una nepotrivită pentru că o astfel de formulă sau o astfel de instituţie nu are deloc tradiţie în România, nici măcar în Europa, ci în Statele Unite, unde avem de-a face cu un tip special de regim, un regim prezidenţial. Odată cu debutul mandatului de preşedinte, Klaus Iohannis tinde să acorde o importanţă mai mare, specială soţiei sale şi, ca atare, să încerce să impună în spaţiul public românesc un astfel de model american", a precizat Radu Alexandru pentru RomaniaTV.net.

În opinia analistului politic, Carmen Iohannis este "o prezenţă agreabilă, e o femeie care «dă bine pe sticlă», are o prezenţă plăcută şi ea este apreciată din această perspectivă strict mondenă". Totuşi, acesta precizează că rolul Primei Doamne nu depăşeşte însă această graniţă a mondenităţii.

"Nu am văzut însă ca această "Instituţie a Primei Doamne" să treacă de elementul de mondenitate. Este limpede că atât preşedintele cât şi Carmen Iohannis îşi doresc ca ea să aibă un rol mai important în spaţiul public, nu neapărat politic (...) Ea l-a însoţit în toate vizitele făcute de Klaus Iohannis cu sau fără a încălca limitele protocolare. E o prezenţă activă lângă preşedinte cu o formulă nu mai avem un preşedinte jucător, avem o soţie de preşedinte jucătoare, o Primă Doamnă jucătoare", a adăugat Radu Alexandru.

Citește mai mult pe RomaniaTV.net.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ