Sondaj Inscop: Românii au mai puțină încredere în Klaus Iohannis. Creşte încrederea în Guvern

| 27 iul, 08:43

Încrederea românilor în Administraţia Prezidenţială urmează acelaşi curs uşor descendent pe care l-a înregistrat în ultima perioadă şi încrederea faţă de persoana preşedintelui Klaus Iohannis, arată Barometrul INSCOP-Research. În schimb, se înregistrează o creştere a încrederii în Guvern, pe fondul situaţiei economice a ţării.

Instituția condusă de Klaus Iohannis a scăzut în topul încrederii aproape două procente față de luna aprilie, când înregistra 50,6%. Cu toate acestea, Președinția se află pe primul loc la încrederea românilor în instituții politice. Curtea Constituţională a României ocupă, în premieră, locul al doilea în clasamentul încrederii în instituţiile politice, cu 38,2% încredere multă şi foarte multă, faţă de 33,8% în luna aprilie, conform barometrului Inscop, citat de Adevarul.

La mică distanţă de CCR, pe poziţia a treia şi într-o uşoară scădere faţă de luna precentă se află Primăria, care se bucură de aprecierea a 35,4% dintre români (34,3% în aprilie 2015). Guvernul beneficiază de încrederea a 24,6% dintre cei intervievaţi (faţă de 23,8% în luna aprilie). În condiţiile în care, în ultimul an, încrederea în Guvern a scăzut constant, este pentru prima dată când, la acest indicator, Guvernul înregistrează o creştere uşoară.

Citeşte şi:  Dan Mihalache, dezvăluiri despre relația dintre palate. Mesajul pentru Victor Ponta

Posibile explicaţii ar putea fi legate de impactul public pozitiv al reducerii TVA la alimente. Nivelul de încredere în Consiliul Judeţean scade semnificativ în luna iulie la 18,6%, faţă de 21,8% în aprilie. În top urmează Parlamentul, cu 11,3% încredere multă şi foarte multă, în scădere de la 12,6% în luna aprilie, şi partidele politice, care înregistrează o creştere până la 7,1% în iulie de la 6,5% în aprilie.

În ceea ce priveşte încrederea populaţiei în instituţiile executive, Armata continuă să se situeze pe primul loc, 75% dintre români declarând în luna iulie că au încredere multă şi foarte multă în această instituţie, comparativ cu 74,3% în luna aprilie. De altfel, Armata reprezintă în continuare instituţia ce se bucură, per total, de cel mai mare capital de încredere. Urmează Jandarmeria cu 64,5% încredere multă şi foarte multă (62% în luna aprilie) şi DNA cu 61% (61,4% în luna aprilie). Pe poziţia a patra se clasează SRI, cu un capital de încredere de 51,2% (50,3% în luna aprilie), urmat de Poliţie cu 48,7% (47,1% în luna aprilie), BNR cu 47,9% (44,5% în aprilie), SIE cu 47,8 (47,8% în aprilie), ICCJ cu 46,7% (49% în aprilie), ANAF cu 38,7% (37,9% în aprilie) şi ANI cu 38,6% (39,8% în aprilie).

Biserica se menţine în top

Biserica rămâne instituţia privată/socială cea mai bine privită de către români, cu 63,4% încredere multă şi foarte multă (în creştere cu 1,1% faţă de luna aprilie). Pe locul secund se situează, la mare distanţă, universităţile, care se bucură de încrederea a 41,8% dintre cei intervievaţi, faţă de 41,5% în luna aprilie. Acestea sunt urmate de presă, cu 31,9% încredere multă şi foarte multă, în scădere de la 34% în luna aprilie. Clasamentul încrederii în instituţiile sociale şi private este continuat de organizaţiile societăţii civile cu 29,4% încredere multă şi foarte multă (faţă de 30% în luna aprilie), sindicate cu 18,8% (faţă de 19,1% în luna aprilie), patronate cu 17% (faţă de 15,5% în luna aprilie) şi bănci cu 15,8% (faţă de 14,1% în luna aprilie).

Românii îşi pun speranţa în NATO

Instituţia internaţională în care românii au cea mai mare încredere rămâne NATO, care în ancheta sociologică a INSCOP din luna iulie a ajuns la un nivel de încredere mare şi foarte mare de 62,1%, faţă de 60,7% cât înregistra în luna aprilie. Creşterea încrederii în NATO este un efect al consolidării ataşamentului românilor faţă de sistemul de securitate nord-atlantic, pe fondul menţinerii unei situaţii tensionate din vecinătatea Estică. Pe locul secund al topului încrederii în instituţiile internaţionale se situează ONU, cu 60,3% încredere multă şi foarte multă (56,2% în aprilie 2015), iar locul al treilea este ocupat de Uniunea Europeană, care atinge de asemenea scorul maxim de încredere de la debutul măsurătorilor INSCOP-Adevărul, 59,8% încredere multă şi foarte multă (55,5% în aprilie 2015). Locul al patrulea este ocupat de Parlamentul European (50,7% în iulie 2015, 48,3%, în aprilie 2015), urmat de Comisia Europeană (50,4% în iulie 2015, 50,2% în aprilie 2015). Topul încrederii este încheiat de Banca Mondială (43,9% în iulie 2015, 39,2% în aprilie 2015) şi de Fondul Monetar Internaţional (36,6% în iulie 2015, 33 % în aprilie 2015).

Sondajul a fost efectuat între 9 şi 14 iulie, pe un eşantion reprezentativ de 1.075 de persoane, cu o eroare de +/-3%

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 iul, 10:09
Exilatul Gica
Care presedinte ?
Despre care presedinte vorbiti? Despre presedintele HAITEI PDL-PNL, care ar prefera sa se sinucida, decat sa dea vreo speranta romanilor ca ar putea trai mai bine ?
Despre ala, care promitea in campania de alegeri prezidentiale din Noiembrie 2014, un TVA de 19%, si acum nu mai recunoaste, si nu accepta Codul Fiscal, si reduceri de taxe ? pai ce , sa se puna el "rau", cu auetrritatea merkelei ?
despre ala, care a refuzat Codul Silvic, ca sa nu blocheze DEFRISAREA ROMANIEI de catre austrieci, si prin ei, de catre germani ?
Glumiti ,

Pai eu nu l-am votat, si n-am crezut o clipa in " calitatea lui de sas sau svab, care n-are nimic a face cu strabunii lui, ocupanti si invadatori"
Despre ala, care nu zice o vorbulita, despre cetatenii tarii condamnati de Justitia obedienta si corupta, care inchide cetateni nevinovati si lasa criminalii si violatorii sa zburde pe pajistile defrisate ale ROMANIEI ?
Cred ca vorbiti despre altul, poate presedintele din Vanuatu; si nu de Johannis ! Din partea mea si a 15 milioane de nedecisi, poata sa scada in sondaje, pana s-o vota singur, cu sorcova !
27 iul, 13:19
Gabriel
fara cuvinte
Nu am inteles nimic din ce ai scris, dar pentru a simplifica lucrurile iti spun ca austeritatea impusa in Germania si in UE a reusit sa tina in viata restul tarilor care vor doar sa "le fie bine" fara a se intreba " pe banii cui" ??? Si daca a scazut TVA la 19% cu cat a scazut pretul produselor la raft ??? Si stai linistit, padurile au fost defrisate de arabi nu de austrieci ,cu sprijinul conationalilor care au vrut "sa le fie mai bine" fara sa munceasca . Restul este propaganda ieftina l, observ ca mai exista ... care ... Indiferent cine o sa te conduca tu tot asa o sa traiesti, pentru ca atat poti , pentru a urca mai sus iti trebuie ceea ce iti lipseste ...
27 iul, 09:20
Alfred Bulan-sociolog
titlul corect:increderea romanilor in Presedinte este de 2(doua)ori mai mare decat in Guvern(Ponta)
48%>24
restul este manipulare marca inregistrata :Sultanescu,Palada si B.Teodorescu

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ