ANALIZĂ. PIB-ul României a explodat în primul trimestru

| 15 mai, 2014

Produsul Intern Brut a atins în primul trimestru al acestui an o creștere cu 3,8% atât pe seria brută, cât și pe cea ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2013.

Institutul Național de Statistică (INS) și Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) confirmă eforturile Guvernului în demersurile efectuate pentru creșterea economiei românești. Produsul Intern Brut e resimțit o expansiune în primul trimestru din acest an, ce a dus la un nou plus pentru economie. Totodată, prognoza privind creșterea din 2014 a fost îmbunătățită de instituțiile internaționale datorită avansului îmbucurător înregistrat.

Produsul intern brut a atins în primul trimestru al acestui an o creștere cu 3,8% atât pe seria brută, cât și pe cea ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2013. Asta în timp ce PIB-ul din trimestrul I al 2014 a fost mai mare cu 0,1% în comparație cu trimestrul IV 2013, când a fost înregistrată o creștere 5,1% (cea mai mare din UE).

Datele confirmă previziunile ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a apreciat recent că economia României a înregistrat o creștere economică de cel puțin 3,5% în primul trimestru, ca urmare a rezultatelor pozitive din domeniile producției industriale și consumului. Mai mult, Voinea a estimat că țara noastră ar putea să aibă o creștere economică de cel puțin 4% pentru întregul an 2014, luând în calcul și sezonalitatea.

În ceea ce privește producția industrială, România se află printre fruntașele Europei. Potrivit datelor publicate de către Eurostat, producția industrială în Uniunea Europeană a urcat cu 0,5% în luna martie 2014 comparativ cu aceeași lună din 2013, în care cel mai important avans din rândul statelor membre UE a fost înregistrat de Luxemburg (13,5%) și România (9,6%).

Mărfurile alimentare s-au ieftinit în martie, atât comparativ cu luna anterioară - cu 0,06%, cât și față de martie 2013 - 2,29%, conform datelor publicate de INS. Astfel rata medie lunară a ieftinirilor a fost, în primele patru luni din 2014, de 0,4%, fată de 0,5% în perioada similară din 2013.

Drept urmare, datorită creșterii economice accelerate din primul trimestru din anul curent, au fost depășite chiar și cifrele preliminare de la sfârșitul lunii aprilie anunțate de Premierul Victor Ponta pentru trimestrul I din 2014, pentru care era estimată o creștere economică de 3,2%.

În plus, Comisia Europeană a îmbunătățit la începutul lunii mai previziunile privind creșterea economică a României pentru 2014 și 2015. Față de momentul prezentării previziunilor din luna februarie, cifrele ce privesc creșterea economică sunt următoarele: creștere 2,5% în 2014 și 2,6% în 2015, în comparație cu 2,3%, respectiv 2,5%, estimări inițiale.

Și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a adus modificări prognozei făcute în iarnă privind dezvoltarea economică românească pentru următorii doi ani. Astfel, conform datelor BERD, economia României va crește cu 2,6% în acest an, față de 2,4% cât estimase în ianuarie, și cu 2,8% în 2015.

Mai mult, conform prognozelor realizate de Erste Bank și Business Monitor International (BMI), PIB-ul României ar putea depăşi în 2014 nivelul record din 2008. Potrivit acestor surse, prognoza de creștere economică pentru anul acesta tinde spre 3%, cu o influență puternică venind din partea evoluției din industrie și exporturi. Creşterea ar urma să urce uşor în următorii ani, la 3,3% în 2015 şi 3,5% în 2016.

Totodată, producția industrială din România cel mai probabil va depăși o rată de expansiune de 7,4% pentru anul acesta, stabilizându-se la 5% în anii următori.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ