ANAT: Turismul, afectat de modificarea structurii anului şcolar

| 11 sep, 16:05

Modificarea structurii anului şcolar 2015-2016 afectează întreaga industrie a turismului, cauzând pagube financiare atât tour-operatorilor români, cât şi turiştilor, atrage atenţia, vineri, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Săptămâna în plus de vacanţă, în luna ianuarie, noua perioadă de vacanţă din luna februarie, respectiv zilele în plus de şcoală din iunie, stabilite în mod arbitrar de Ministerul Educaţiei, fără consultarea mediului privat şi a antreprenorilor din turism, aduce deservicii, atât agenţilor de turism, cât şi hotelierilor', spun reprezentanţii ANAT. 

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanţei de iarnă, spun reprezentanţii industriei, agenţiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România şi străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015 - 2016, conform fostei programe şcolare. Mai mult, clienţii au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate, odată ce au fost achiziţionate la preţuri de early booking. 

'Schimbarea structurii anului şcolar se face controlat, după discuţii inclusiv cu reprezentanţii din turism, pentru că perioadele de vacanţă sunt extrem de importante pentru toţi cei care activează în această industrie. Nu doar că nu am fost consultaţi, nu a fost făcută o consultare publică, proiectul nu a fost în dezbatere publică, ci publicat tacit în Monitorul Oficial, cu patru zile înainte de începerea anului şcolar 2015 - 2016, punându-ne în faţa unui fapt împlinit', a afirmat preşedintele ANAT, Aurelian Marin. 

Potrivit Ministerului Educaţiei, anul şcolar se structurează pe două semestre. Astfel, cursurile se vor desfăşura de luni, 14 septembrie, până vineri, 18 decembrie 2015. În perioada 31 octombrie - 8 noiembrie clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor avea vacanţă. Vacanţa de iarnă este prevăzută de sâmbătă, 19 decembrie 2015, până duminică, 10 ianuarie 2016, iar cursurile se vor desfăşura din 11 ianuarie 2016 până pe 5 februarie 2016.

Citeşte şi: Structura anului şcolar 2015-2016. Vacanţa de iarnă se lungeşte

 

Copiii vor fi în vacanţă intersemestrială de sâmbătă, 6 februarie 2016, până duminică, 14 februarie 2016. 

"Nu vor pierde bani doar tour-operatorii, ci şi clienţii lor. Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuţii între autorităţi şi patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului şcolar. Oare domniile lor nu obişnuiesc să plece în vacanţa de iarnă la schi cu copiii şi nu rezervă din timp sejurul? Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului şcolar nu va mai oferi turiştilor români posibilitatea să meargă în vacanţe la preţuri mici, prin pachete contractate din timp?', a adăugat prim-vicepreşedintele ANAT, Lucia Moraru. 

Parteneriatele cu hotelierii români şi străini şi realizarea pachetelor pentru sezonul de iarnă 2015 - 2016 sunt efectuate cu un an înainte, tocmai pentru a putea oferi turiştilor cele mai bune tarife, pentru a le permite achiziţionarea de vacanţe prin early booking, la preţuri avantajoase. 

Şi prelungirea anului şcolar până aproape de finalul lunii iunie încurcă desfăşurarea activităţii turistice conform obiceiurilor de acum, atrage atenţia ANAT. 

"Charterele vor începe operarea mai târziu, aproape de vârful de sezon şi, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru îl va simţi tot turistul. Terminarea şcolii la finalul lunii iunie va afecta vacanţele pe litoralul românesc, care începuse să fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oară, în ultimii ani, când data de terminare a anului şcolar este modificată, mutându-se tot mai mult către finalul lunii iunie', mai spune Aurelian Marin.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ