ANDREI PLEŞU, despre scrisoarea adresată lui Radu Beligan: Nu aş fi publicat-o, dacă nu eram contrariat masiv

| 25 sep, 2014

Andrei Plesu a afirmat, joi, ca nu ar fi publicat scrisoarea deschisa adresata lui Radu Beligan daca nu l-ar fi “contrariat masiv” aparitia actorului intr-un spot in care isi declara sustinerea pentru Victor Ponta, potrivit Adevarul.

„Nu aş fi scris dacă nu m-ar fi contrariat masiv apariţia asta. Pe de altă parte, după reacţia câtorva colegi de bresla de-ai domnului Beligan, mi-am citit textul şi nu mi-am dat seama că m-aş fi purtat ca un terorist isteric. Când mi se spune că nu are voie să aibă libertatea de opinie... El poate să aibă libertate de opinie faţă de Victor Ponta, dar eu nu pot avea libertatea de opinie faţă de domnul Beligan. Poţi să votezi cu cine vrei, dar când o mare figură îşi exprimă public opţiunea, asta este deja un mod de a influenţa opinia. Un model când proclamă ceva, impune ceva. Nu e „Gigi“ care votează“, a explicat Pleşu.

Intr-o scrisoare deschisa catre actorul Radu Beligan, Andrei Plesu isi exprima mirarea ca acesta il sustine pe Victor Ponta la alegerile prezidentiale. Beligan si-a aratat sustinerea pentru Ponta printr-un mesaj video, difuzat la lansarea candidaturii lui Victor Ponta de sambata, de pe Arena Nationala.

Radu Beligan si-a aratat sustinerea pentru Victor Ponta spunand ca "Tara are nevoie de un presedinte tanar, energic. Cred in tineri, sunt capitalul nostru cel mai de pret. Trebuie sa ne folosim de accest capital".

O relatare din ziarul „Evenimentul Zilei“, publicată în 1996 compară două dintre discursurile ţinute de Beligan în momente istorice diferite si arata felul in care se raporta actorul la puterea politica a momentului: în perioada regimului Ceauşescu şi, nouă ani mai târziu, la cea de-a doua lansare a candidaturii lui Ion Iliescu, potrivit sursei citate.

„Cuvîntul tovarăşului Radu Beligan la Congresul al III-lea al Educaţiei Politice şi Culturii Socialiste“ , o redare a discursului ţinut de actor, prezintă elogiile aduse de Beligan lui Nicolae Ceauşescu, dar şi soţiei acestuia, Elena.

„Trăim o experienţă fascinantă, unul din acele timpuri înalte când omul îşi dă măsura şi mai mult decât măsura lui. Şi mă gândesc, fireşte, în primul la rând acel om exemplar la care ne gândim cu toţii: tovarăşul Nicolae Ceauşescu. Cel care nu cunoaşte nevoia de repaos. Cel care se odihneşte de o muncă prin altă muncă. Cel care a şters din dicţionar cuvintele: oboseală, inerţie, stagnare, nepăsare, imposibilitate“, afirma Beligan, în alocuţiunea sa.

Actorul îl portretizează pe Ceauşescu drept „un demiurg“, „cel care crede cu fermitate în triumful raţiunii asupra întunericului, în valorile morale şi materiale create de-a lungul altor generaţii în nestăvilita forţă a omului care construieşte o viaţă după legile adevărului şi dreptăţii“.

Daţi-mi voie, de asemenea, să mă înclin cu respect în faţa tovarăşei academician doctor inginer Elena Ceauşescu“, continuă Radu Beligan, „pentru meritele sale unice în viaţa noastră politică, socială, ştiinţifică şi culturală. Am avut prilejul să asist nu o dată la indicaţiile şi soluţiile sale pline de înţelepciune, de îndrăzneală creatoare, de sensibilitate artistică date în diferite împrejurări muncii noastre şi de aceea îmi exprim întreaga admiraţie şi întreaga recunoştinţă faţă de tot ceea ce întreprinde cu entuziasm pentru continua înflorire a ştiinţei, culturii şi artei româneşti“.

În 1996, la ceremonia de lansare a candidaturii lui Ion Iliescu la alegerile prezidenţiale, actorul Radu Beligan a susţinut un alt discurs în care l-a apreciat pe fostul preşedinte PSD.

Îl cunosc pe domnul Iliescu de multă vreme. Este, fără îndoială, un om politic născut nu făcut. Este şi aici o chestie de vocaţie şi nu de improvizaţie. Este un om politic care nu şi-a pierdut niciodată starea de elev, învaţă mereu de la oameni, de la viaţă, dar mai ales de la duşmani. Este un om cinstit şi un om bun. Insist asupra acestui adjectiv demodat, într-o vreme când oamenii s-au înrăit îngrozitor“, sustinea Beligan la acea vreme.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ