Andrei Pleşu: Un librar e cineva care a citit tot înaintea ta

| 26 noi, 2014

Un librar este cineva care a citit tot înaintea ta şi care nu îţi vinde o marfă oarecare, ci te provoacă la o comunicare, la un dialog, consideră scriitorul Andrei Pleşu.

'Nu ştiu dacă mai există un asemenea librar, (...) dar librarul, ca şi anticarul - iarăşi un personaj dispărut, nu prea mai sunt anticariate în Bucureşti - era un interlocutor, înainte de a fi un comerciant', a afirmat Pleşu, miercuri seara, la Librăria Bizantină, unde a participat la campania 'Librar pentru o zi'.

Publicul a putut astfel să afle recomandările scriitorului într-un dialog informal, în care autorul 'Minimei moralia' a dat autografe pe cărţile sale şi i-a sfătuit pe cititorii dornici să-l descopere ca autor ce carte ar putea să-şi procure.

'Sunt gata să satisfac acele dorinţe ale dumneavoastră care îmi sunt în putinţă şi dacă aveţi întrebări sau nedumeriri sunt gata să răspund', a spus Pleşu, aşezat în locul casierului, la uşa librăriei.

Unei mame care i-a cerut o opinie pentru 'o carte pentru copilul de 15 ani', Pleşu i-a recomandat, cu umor, spre hazul asistenţei, 'Căpitan la 15 ani', de Jules Verne, iar la răspunsul că romanul fusese deja citit, scriitorul i-a spus să-şi lase fiul să descopere plăcerea lecturii.

'Eu nu recomand celor foarte tineri sau copiilor să sară direct la Hamlet. Există tendinţa: 'Copilul meu citeşte deja Proust'. Devin suspicios. Copiii trebuie lăsaţi, întâi, să deprindă bucuria de a citi. Fără bucurie, recomandările devin o corvoadă', a completat Pleşu.

El a avut o propunere şi pentru un cititor 'la 40 de ani', care a dorit să achiziţioneze o carte semnată Andrei Pleşu, recomandându-i lucrările 'Comedii la porţile Orientului' şi 'Note, stări, zile' sau 'ceva greu' precum volumele 'Despre îngeri' sau 'Parabolele lui Iisus'.

Librăria Bizantină a demarat în urmă cu două săptămâni, cu Andi Moisescu, urmat de Eugenia Vodă, campania 'Librar pentru o zi', care îşi propune 'să susţină cartea în formă fizică şi să dea meseriei de librar importanţa cuvenită'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ