Andronescu, despre violenţa în şcoli: Am ajuns aici pentru că este un dezinteres total faţă de interesele şcolii
Ecaterina Andronescu, profesor la Universitatea Politehnica Bucureşti, consideră că violenţa în şcoli este generată de "dezinteresul total" faţă de instituţiile de învăţământ, manifestat prin procentul minim de 2,5% din PIB alocat în această direcţie, şi afirmă că acest fenomen poate fi combătut prin proiecte din fonduri europene, iniţiate de Ministerului Educaţiei.
"Sunt măsuri care pot fi luate pe scurtă durată din fonduri europene, trebuie gândite nişte proiecte care să formeze proiecte pentru etapa pe care o traversăm. Şi metodele pedagogice trebuie să fie noi. Nu am văzut niciun fel de articol în care să folosim ceea ce le place copiilor, tehnologia. Aţi putea să corectaţi acest lucru în lege, să faceţi un amendament. Am ajuns aici pentru că este un dezinteres total faţă de interesele şcolii. Cu 2,5% din PIB, e clar că doar se clamează şi nu vedem că acest proiect există. Statutul personalului didactic trebuie să fie o lege de sine stătătoare, pentru că îi dă profesorului un aplomb. De asemenea, sunt foarte mulţi profesori, comportamentul lor nu poate să aibă derapaje. Derapajele trebuie să fie acţionate în mod corespunzător", a precizat Andronescu, la dezbaterea naţională "Violenţa în şcoala românească. Mijloace de combatere a unui flagel antieducaţional şi antisocial", eveniment organizat de FICE România la Palatul Parlamentului.
În opinia ei, Ministerul Educaţiei ar putea să demareze un proiect pentru formarea profesorilor, pentru că cei mai mulţi dintre ei "nu au fost nu au fost pregătiţi pentru componenta pedagogică adecvată acestei generaţii", iar autoritatea profesorului în relaţia cu elevul, care "s-a atenuat permanent", trebuie întărită.
"Ministerul este angajatorul, el trebuie să impună ce aşteaptă, cum să fie pregătit profesorul. O persoană sau o instituţie nu se poate dezvolta dacă este stăpânită, ea trebuie să fie autonomă, independentă. Cei mai mulţi profesori nu au fost pregătiţi pentru componenta pedagogică adecvată acestei generaţii. De regulă, prin legislaţia secundară, autoritatea profesorului s-a atenuat permanent, pentru că ea trebuie întărită. Şcoala e şcoală, iar un om fără disciplină nu face nimic. Pe elevi să-i aducem să înţeleagă rolul instrucţiei în şcoală şi rolul respectului în educaţia lui. Este inadmisibil să fii profesor, să vezi ce face elevul în spate şi tu să râzi. Un asemenea cadru didactic nu are ce căuta în sistemul de învăţământ. În relaţia cu cel şcolit contează autoritatea profesorului, distanţa pe care trebuie să o păstrezi între tine şi cel care se află în amfiteatru", a subliniat Andronescu.
În intervenţia sa, senatorul USR Anca Dragu s-a pronunţat pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniu şi arătat că fenomenul violenţei în şcoli este strâns legat de mediul familial, dar şi de standardul de viaţă şi de educaţie a copilului.
"Fenomenul violenţei în şcoli are legătură cu mediul familial, dar şi cu standardul de viaţă şi educaţie. Creşterea în paralel a nivelului de trai, a reducerii sărăciei, în paralel cu sisteme mai coerente de educaţie. Să ne asigurăm că avem suficiente resurse umane financiare şi să-i ascultăm pe cei specializaţi şi să abordăm unele subiecte incomode. Aşteptăm îmbunătăţiri în privinţa cadrului legislativ", a punctat Dragu.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Iohannis: Şcolile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice şi restul personalului
09 sep, 19:21
Bode: Este nevoie ca reacţia noastră la populism sau atitudini dictatoriale să fie una de respingere
09 sep, 19:31
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x