ANI avertizează: Modificarea Legii 161/2003, o piedică în calea combaterii corupției

| 25 iun, 11:41

Agenţia Naţională de Integritate susţine că propunerea legislativă de modificare a unui articol din Legea 161/2003, cu privire la condiţionarea incompatibilităţii deputaţilor şi senatorilor, este o piedică pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în România, potrivit Agerpres.

 

"Propunerea legislativă pentru modificarea art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/ 2003 (http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18795), prin care se intenţionează adoptarea unei prevederi legale care să condiţioneze existenţa stării de incompatibilitate, în cazul senatorilor şi deputaţilor, de desfăşurarea unor 'activităţi comerciale ce rezultă din documentele ANAF', poate fi considerată o piedică pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în România şi care poate genera efecte negative asupra transparenţei şi legalităţii procesului decizional, afectând, totodată, angajamentele asumate de România prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", se arată într-un comunicat al ANI.

În forma actuală, art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003 prevede următoarele: "Calitatea de deputat şi senator este, de asemenea, incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale, inclusiv băncile (...)".

Prin amendamentele aduse de iniţiatori, textul este propus spre modificare, astfel: "Calitatea de deputat şi senator este, de asemenea, incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale ce rezultă din documentele ANAF, inclusiv băncile (...)".

De asemenea, prin amendamentul adoptat cu majoritate de Comisia juridică din Senat se propune următoarea modificare la acelaşi text de lege: "Calitatea de deputat şi senator este, de asemenea, incompatibilă cu funcţia de preşedinte vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale care desfăşoară sistematic şi efectiv activităţi comerciale organizate ce constau în producerea, administrarea sau înstrăinarea de bunuri, comerţ ori prestarea de servicii ca şi contribuabili activi în sensul reglementărilor din Codul Fiscal, inclusiv băncile (...)".

La data de 16 iunie, Comisia juridică din Senat a supus spre dezbatere şi adoptare plenului Senatului raportul de admitere, cu amendamente, a propunerii legislative.

ANI arată că, în forma actuală a art. 82 din Legea nr. 161/ 2003, legiuitorul a stabilit foarte clar care sunt incompatibilităţile aplicabile calităţii de parlamentar, neavând nicio relevanţă dacă acesta a exercitat, în fapt, calitatea care îi aduce starea de incompatibilitate raportat la calitatea de parlamentar, a desfăşurat sau nu vreo activitate în cadrul societăţii comerciale, sau dacă respectiva societate comercială a realizat sau nu a realizat vreun venit.

"Considerăm că nu se poate exercita, în deplină legalitate, o funcţie de demnitate publică care obligă la respectarea principiului interesului naţional, dacă în acelaşi timp persoana este angrenată şi are interese şi în mediul de afaceri, întrucât cumularea acestor două calităţi, respectiv cea de parlamentar şi cea de persoană deţinând anumite calităţi în cadrul unei societăţi comerciale, ar duce la atingerea intereselor generale ale comunităţii şi a principiilor care stau la baza statului de drept", arată ANI.

În opinia Agenţiei, nu se justifică promovarea unui act normativ care are ca efect aducerea în legalitate a unei situaţii de incompatibilitate, cu atât mai mult cu cât pe rolul instanţelor de judecată există litigii având ca obiect incompatibilitatea prevăzută de art. 82 din Legea nr. 161/ 2003, litigii în care instanţele de fond au menţinut ca temeinice actele emise de ANI, în vederea punerii în aplicare a dispoziţiilor legale.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ