Antonescu alege USL?

| 15 noi, 2013

În cadrul interviului de la TVR, Crin Antonescu și-a lăsat acasă colții și discursul de opoziție și a revenit la o forma mult mai prietenoasă și apropiată de cea de la începuturile USL, când „pupăturile” din interiorul alianței erau la ordinea zilei și nu doar forme de împăcare după certuri la televizor.

Putem vorbi chiar despre o adevărată răsucire a liderului PNL, acesta înlocuind înțepăturile la adresa lui Victor Ponta cu o serie de cuvinte de laudă, așa cum din sens opus nu au contenit să vină. Mai mult decât atât, Crin Antonescu a nuanțat și declarațiile făcute la începutul săptămânii despre o posibilă colaborare cu PDL sau cu formațiunile de dreapta din opoziție. Președintele PNL a trecut de la „niciodată să nu spui niciodată” la explicarea destul de clară a faptului că o alianță de 60% nu are nevoie de altcineva sau de altceva.

Cum pot fi explicate mesajele de unitate a USL venite din partea lui Crin Antonescu? În primul rând, acestea ar putea fi expresia conștientizării unei greșeli: aceea că înțepăturile la adresa lui Victor Ponta și, în general, a Partidului Social Democrat pe teme legate de guvernare sau de nerespectări închipuite ale acordurilor constituie o strategie complet greșită, care nu face decât să-i îndepărteze pe partenerii de alianță și să-i șubrezească șansele de a fi susținut pentru Președinție.

În al doilea rând, Crin Antonescu poate a încercat să arate că poziționarea sa față de scenariul președintelui a fost înțeleasă greșit și că, în realitate, exclude orice asociere cu Traian Băsescu. Deși nu spus-o cu subiect și predicat ca în alte perioade, atitudinea liderului liberal spre acest lucru a dus cu gândul.

Indiferent de motivele care stau în spatele schimbării de atitudine a lui Crin Antonescu, acesta a procedat corect din punct de vedere strategic. Percepția unei apropieri de Traian Băsescu sau de zona PDL ar însemna un adevărat dezastru pentru viitorul său electoral, iar perpetuarea discursului critic la adresa guvernării și a partenerilor de alianță de asemenea nu i-ar face bine din punct de vedere politic.

Crin Antonescu se află în stadiul în care trebuie să-și găsească felia sa din punct de vedere al discursului public și al acțiunilor, fără însă să-i calce pe degete pe cei alături de care guvernează. Momentan, acest lucru pare relativ dificil, însă ostilizarea PSD și a electoratului USL în mod cert nu reprezintă o soluție corectă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ