Antonescu despre pactul de coabitare: Important este să tragem nişte concluzii

| 26 aug, 2013

Liderul PNL, Crin Antonescu, copreşedinte al USL, a declarat luni, referindu-se la pactul de coabitare preşedinte - premier, că, dacă nu se mai poate face nimic asupra unor întâmplări din trecut, important este să se tragă anumite concluzii.

'Dl Băsescu a scăpat azi, fără să vrea, un adevăr: pactul ăla rămâne în vigoare prin efectul Constituţiei. Aşa este. Ce am spus de la început despre pactul acela este că este super flu din punct de vedere juridic. Cu alte cuvinte, nu era nevoie de el. Ce spune pactul acela? Că preşedintele are cutare atribuţii, că primul-ministru are cutare atribuţii. Păi avem şi Constituţia, cu sau fără pact. Acest înţeles al coabitării este unul obligatoriu. Cealaltă dimensiune, cea extrem de costisitoare şi repet păguboasă a acestui pact politic, sigur că s-a risipit, pentru că toţi putem constata astăzi cui a folosit pactul şi de asemenea că el nu mai poate sta în picioare. Restul? Restul e Constituţia României', a afirmat Antonescu, la Antena 3.

Întrebat dacă are vreun regret major, preşedintele PNL a răspuns afirmativ.

'Sigur că lucrurile erau altfel, n-are niciun rost însă acum şi oricum nu asta e treaba mea să fac istorie contrafactuală. Dar că e de regretat că s-a întâmplat aşa şi că multe lucruri ar fi fost altfel, în bine cred eu... Poate au fost şi câştiguri, mă rog, care îmi scapă sau pe care le evaluez greşit, dar asta e convingerea mea. Nu e important acum să judecăm, să criticăm. Important este că, dacă nu mai putem face nimic asupra unor întâmplări din trecut, este să înţelegem şi să tragem nişte concluzii de aici (...) şi să înţelegem măcar acum că nu există niciun sens, niciun rost al coabitării cu nimeni, dacă spunem jumătăţi de adevăr sau dacă amânăm soluţii despre care ştim că sunt neapărat necesare şi urgente', a spus liderul USL.

El a reafirmat, în context, că nu are un război cu DNA, instituţie faţă de care are însă mari suspiciuni, în calitate de cetăţean al României.

Crin Antonescu a dorit să precizeze să nici el, nici altcineva din PNL nu a susţinut despre cei asupra cărora s-a început urmărirea penală că sunt nevinovaţi, deşi, până la proba contrarie, funcţionează prezumţia de nevinovăţie.

'Niciodată eu sau altcineva din PNL nu am spus: încetaţi imediat urmărirea penală împotriva lui Silaghi, cui vreţi dvs. Da, cred până la proba contrarie în nevinovăţia fiecărui om. Dar nu am împiedicat cu nimic mersul justiţiei sau al cercetării. Ce spun este doar atât: Sunt dovediţi, (...) sunteţi corecţi, combateţi corupţia mereu peste tot la fel? Sau acţionaţi pe sărite, pentru că doamnă Kovesi, domnule Niţu (...), domnule ministru al Justiţiei, domnule prim-ministru - dacă aş vrea să jucăm într-o comedie proastă ar trebui să spun 'domnule preşedinte al României asta, asta, coincidenţele astea'. Da, oamenii sunt chemaţi întotdeauna când trebuie, începând cu acel chestor care, nu e anecdotă, a fost chemat la Parchet a doua zi după ce Traian Băsescu l-a ameninţat, şi aceşti oameni despre care se scrie, se fac plângeri penale nu sunt niciodată chemaţi, măcar pentru a li se spune, 'da, nu sunt domnule vinovaţi, n-are nicio treabă Videanu'', a arătat Antonescu.

El a mai spus că nu acceptă ca Guvernul să fie făcut de un ziar apropiat DNA.

'Aicea e şi poziţia pe care eu am luat-o chiar în ultimele zile - diferenţa de păreri între un coleg de partid, de Senat, pe care îl respect, dl. Sorin Roşca Stănescu, atunci când eu nu accept (...) să-mi facă Guvernul nu ştiu care ziar apropiat surselor DNA sau chiar DNA-ului. (...) Nini Săpunaru nu e acuzat vreodată în 14 ani de corupţie. (...) Dar e rolul unor instituţii care nu dau răspunsuri clare, nu la control politic, la control public. (...) Vorbim de parchete, ele nu sunt şi nu trebuie să fie sub control politic, sub control de partid, sub controlul nici măcar al preşedintelui. Dar cum sub control politic exercitat între altele la nivelul ăsta de Parlament sau de un preşedinte normal al ţării trebuie să fie', a adăugat preşedintele PNL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ