Antonescu, despre riscul blocării statului prin noua Constituţie invocat de Traian Băsescu

| 10 iun, 2013

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, consideră că riscul blocării statului prin noua Constituţie, invocat de Traian Băsescu, a fost o temă abordată de şeful statului din 'obişnuinţa preşedintelui de a da mandate CCR'.

"Preşedintele, ca oricare dintre noi, are dreptul la opinie, inclusiv asupra Constituţiei, inclusiv asupra revizuirii, are dreptul de a-şi comunica public această opinie. Din punctul meu de vedere a fost nepotrivit ca la această ceremonie de intrare în mandat pentru trei judecători CCR să vorbească despre aşa ceva. E alegerea domniei sale însă, eu consider doar că a fost nepotrivit, şi explicaţia pe care o găsesc acestei nepotriviri este în convingerea şi obişnuinţa preşedintelui de a da mandate CCR, din obişnuinţa domniei sale ca opiniile sale să se transforme în hotărâri ale Curţii, ceea ce sper să nu se întâmple, pentru că nu e normal (...) Asta e explicaţia pe care o găsesc de modul cum înţelege domnia sa, pentru că altfel nu văd ce rost ar avea atunci când se petrece o astfel de acţiune, intră trei judecători noi în mandat, pleacă trei, să-i spui CCR ce crezi tu sau ce nu crezi despre un proiect care urmează să vină acolo. Aşa a exercitat dl. Băsescu mandatul de preşedinte, dintr-o asemenea atitudine de 10 ani încoace facem astăzi tocmai nişte clarificări în Constituţie care să nu mai lase la bunul plac, la tipul de personalitate, la apucăturile viitorilor preşedinţi aceste lucruri. Tocmai ni se pare şi episodul de astăzi un bun exemplu pentru motivele revizuirii Constituţiei în acestă privinţă", a afirmat luni Antonescu. 

El a explicat că CCR va judeca asupra proiectului de revizuire a Constituţiei în termenii constituţionali şi va da un verdict pentru care nu are emoţii.

"Dincolo de acestă precizare, fără niciun fel de îndoială nu am cum să împărtăşesc părerea domnului Băsescu, nu e blocat statul cu nimic de elementele discutate până acum, şi până la capăt în revizuirea Constituţiei. Dimpotrivă, unul din motivele revizuirii este să preîntâmpinăm situaţii de criză şi chiar de blocaj care au intervenit între instituţii ale statului, aşa cum ştim foarte bine, măcar din cei 10 ani de mandat ai domnului Traian Băsescu", a mai spus Antonescu.

Preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei consideră că Traian Băsescu, 'pare să ignore total capitole importante' din legea fundamentală.

'Nu mai vorbesc de faptul că domnul Băsescu pare să ignore total capitole importante, referitoare la drepturi şi libertăţi, care s-au extins, s-au consolidat, care au căpătat garanţii suplimentare prin acestă Constituţie', a adăugat Antonescu. 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, după depunerea jurământului de către cei trei noi membri CCR, că actualul proces de revizuire a Constituţiei reprezintă un risc de blocare a statului prin includerea unor elemente care n-ar trebui să se regăsească în Legea fundamentală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ