Antonescu: Majorarea accizelor nu va genera preţuri care să depăşească creşterile salariale

| 05 noi, 2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, că majorarea accizelor nu va genera creşteri de preţuri care să depăşească suplimentările convenite pentru salariile bugetarilor, salariul minim sau indexarea pensiilor şi cei vizaţi "nu vor da pe pere ce iau pe mere".

"Accizele nu sunt impozite (...), nu înseamnă fiscalitate. Se generează o creştere de preţ la benzină şi la motorină. Sigur că aceste lucruri sunt o împovărare a coşului zilnic, cel puţin al celor care circulă pe şoselele patriei, care circulă, benzină şi motorină. Dar sunt două lucruri, nu e vorba de o mărire de taxe, deci ceva care să blocheze dezvoltarea economică, pe de altă parte această mărire de acciză va avea şi nişte consecinţe în sensul dezvoltării, vorbim de drumuri regionale şi de autostrăzi", a afirmat Crin Antonescu, conform Mediafax.

Liderul PNL a precizat că formulele găsite la nivelul Guvernului sunt cele minimale care au putut fi convenite şi "nu afectează taxele mari ale dezvoltării economice sau ale mediului de afaceri".

Antonescu a fost întrebat în ce măsură creşterea accizelor nu va duce la o creştere de preţuri care să depăşească majorările de salarii şi pensii.

"După calculele care s-au făcut, această mărire, fără a fi îndestulătoare, dar va fi simţită ca o mărire. Adică nu vor da pe pere ce iau pe mere", a răspuns Antonescu.

Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

Premierul Victor Ponta a mai anunţat, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, că toate pensiile vor fi indexate anul viitor cu 3,76%.

De asemenea, salariul minim brut va fi majorat anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, urmând să fie operate şi creşteri salariale individuale, dar nu egal la toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi.

"Vom lua în calcul creşterea salariului minim la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei începând cu 1 iulie. Avem şi un fond de creştere a salariilor în domeniul bugetar, nu va fi o creştere egală pentru toţi angajaţii, ci va fi o creştere ţintită pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul în care vor creşte salariile medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi şi ale altor categorii", a spus premierul.

Accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb, a mai declarat, luni premierul Victor Ponta. "Vom indexa accizele în funcţie de rata inflaţiei. Din fericire, inflaţia a avut şi va avea pentru 2013 o cotă scăzută şi, evident, influenţa acestora va fi destul de mică", a spus Ponta luni seara, după discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ