Antonescu: O parte din discursul lui Băsescu - scandalos, o parte - corect

| 10 feb, 2014

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că o parte din afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu făcute la Cluj sunt scandaloase, însă a arătat că există şi părţi interesante şi cu totul corecte ale discursului acestuia.

'Discursul domnului Băsescu a avut două părţi: una pe care nu o pot accepta şi care este în continuare scandaloasă (...) pentru că este mincinoasă. Cum era să intre România în Schengen şi nu a intrat din cauza USL, dar cine condamnă corupţia din portul Rotterdam? Ponta sau eu? Ori domnul Băsescu în 2012, din cauza eşecului Schengen? Cum USL a dat lovitură de stat şi multe alte lucruri. Astea sunt minciuni şi nu le putem accepta. Din aceeaşi categorie face parte şi teoria cu domnul Boc care a luat ţara în spate, cu trecerea crizei, cu guvernarea eroică a lui Emil Boc', a declarat Antonescu, duminică, la TVR1. 

El a susţinut că Traian Băsescu a vorbit şi despre lucruri total corecte, însă a criticat faptul că şeful statului 'face campanie împreună cu consilierii săi'. 

'Sunt nişte părţi interesante şi cu totul acceptabile şi cu totul corecte. Dacă nu te-ai uitat cine le spune şi unde le spune, pasaje foarte frumoase, foarte corecte, despre instituţii, despre criterii, despre stabilitate, stat de drept, democraţie, despre Occident. De ce să nu te uiţi cine le spune? Pentru că le-a încălcat de-atâtea ori şi pentru că le-a încălcat şi în acel moment. Cum îmi ceri - şi cum ceri un lucru legitim, respectarea unor reguli între politicieni - când tu însuţi, ca preşedinte, atunci când vorbeşti încalci grosolan încă o dată spiritul Constituţiei, pentru că nu se poate, oricâte afinităţi ar avea un preşedinte cu un partid - a avut şi Iliescu, a avut şi Constantinescu - dar nu se poate pe faţă, cu consilierii tăi, să construieşti să faci campanie', a spus Antonescu.

Liderul PNL a mai susţinut că şeful statului nu poate vorbi credibil despre independenţa justiţiei în momentul în care nu l-a lăsat pe 'singurul ministru independent al Justiţiei', Mona Pivniceru, să facă împreună cu corpul magistraţilor propunerile de procurori, ci s-a mers pe un compromis politic. 

Întrebat dacă Traian Băsescu este principalul său adversar, Antonescu a răspuns: 'doar prin ricoşeu'.

'Din punctual meu de vedere, dacă vorbim strict pentru bătălia prezidenţială, nu mai este adversar, pentru că din punct de vedere constituţional nu se va alinia la startul cursei. Nu poate fi nici indirect un adversar pentru că românii nu vor vota niciodată o marionetă. (...) Este totuşi principalul adversar prin ricoşeu pentru că domnia sa continuă să fie purtătorul cel mai pregnant şi este normal pentru că este preşedinte, dacă ţine un discurs de o oră, îl dau toate televiziunile, dacă spune ceva trei zile, după aceea se comentează spusele sale, dar şi pentru că este capabil şi a fost totdeauna capabil să o facă cel mai articulat, cel mai eficient în termeni de comunicare, al unui discurs fals despre democraţie, stat de drept (...). Este un adversar şi pentru mine în sensul în care continuă să inducă în eroare cu succes un număr de oameni', a spus liderul PNL. 

România ar fi trebuit să intre în Spaţiul Schengen în toamna anului 2012, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza evenimentelor care au avut loc în vara acelui an, a declarat preşedintele Traian Băsescu duminică, la Cluj, în cadrul unei dezbateri organizate de Fundaţia Mişcarea Populară despre statul de drept.

'În ceea ce ne priveşte, vreau să ştiţi că, fără a face politică, România a făcut paşi înapoi din vara anului 2012. Ştiţi foarte bine că orice declaraţie pe care o fac, în următoarele 30 de minute este în toate cancelariile occidentale. Şi atunci vă spun următorul lucru. În vara anului 2012 era stabilit ca în toamnă România să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi frontierele maritime, urmând faza a doua, frontierele terestre. Din păcate, evenimentele de la noi din vara anului 2012, cele din decembrie 2013, atacurile la instituţii, practicate de actuala majoritate, atacurile la justiţie, la judecători, atacurile la procurori au fost de natură să ne descalifice', a afirmat Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ