De ce nu poate fi Klaus Iohannis vicepremier în Guvernul USL

| 10 feb, 2014

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a anunțat oficial nominalizarea primarului Sibiului, Klaus Iohannis, prim vicepreședinte al PNL, pentru funcțiile de vicepremier și ministru de interne.

Nominalizarea sa în Executiv are scopul declarat de a „îmbunătății vizibil competența liberală în Guvern” și „percepția publicului asupra liberalilor ” și poate fi una pozitivă pentru USL. Însă, în contextul actual, Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier al României.

Nominalizarea PNL pentru funcția și vicepremier nu este compatibilă cu realitatea politică actuală în condițiile în care ar genera dezechilibru și, eventual, un nou vot în Parlament pentru legitimarea Guvernului. Numirea lui Klaus Iohannis pentru funcția de vicepremier ar crea o situație de instabilitate în zona structurii guvernamentale întrucât, prin Hotărârea nr. 45/2012, Parlamentul României a acordat votul de încredere asupra Programului de guvernare și a întregii liste a Guvernului, iar structura Executivului s-ar schimba prin noua nominalizare.

Guvernul României are deja stabilită o formă de guvernare prin atestarea unui vicepremier ce are în coordonare problemele economice și fiscale și care ocupă poziția de Ministru al Finantelor Publice, unul ce are în atribuție securitatea națională și ordinea publică, însă fără portofoliu în Guvern și altul ce deține funcția pentru administrația publică și ocupă poziția de Ministru al dezvoltării regionale.

Astfel, deși postul de vicepremier rămâne la PNL, acesta ar trebui să se mute, prin propunerea lui Iohannis, de la Ministru de Finanțe la cel de Interne, ceea ce ar putea fi interpretat ca o schimbare a componenței Executivului. Acest lucru ar presupune un nou vot de încredere în Parlament î și astfel s-ar crea o nouă premisă de instabilitate pe scena politică românească.

Mai mult, Klaus Iohannis, înainte de a discuta noile funcții, trebuie să își dea demisia din funcția de primar al Sibiului pentru a nu risca să fie în incompatibilitate cu funcția de ministru – această situație putând fi o vulnerabilitate de exploatat de către Traian Băsescu. Cu siguranță Guvernul nu dorește să ofere pârghii suplimentare Președintelui pentru a lansa atacuri la adresa USL sau a Guvernului.

Așadar, nominalizarea lui Klaus Iohennis în Guvernul USL este cu siguranță binevenit și un câștig pentru competenâa Cabinetului, dar nu este compatibilă cu realitatea actuala a scenei politice atât timp cât se propune ca acesta să ocupe și funcția de vicepremier. Mai mult, trebuie analizată cu grijă și potențiala stare de tensiune pe care ar putea o să se genereze refuzul lui Iohannis de a renunța rapid la postul de primar al Sibiului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 feb, 2014
eduard
vicepremier
Oameni buni, inainte de a scrie un articol, faceti un pustiu de bine si cititi legile, sau articolele din legile care se refere la subiectul respectiv. Nu va bazati ca "multi vad, putini cunosc", am impresiu ca mail multi cititori vad decat autori........ Problema demisiei din functia de primar se va pune, dupa numirea ca ministru, in termen de 15 zile si nu cum spuneti voi, "mai intai demisia si apoi..."
10 feb, 2014
cantautor
maine,poimaine ziaristul lui Peste va scrie un articol din care va reiesi ce bine este cu Johannis vice premier...
fara jena,va inghiti galusca si ne va spune ce mult i-a placut...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ