Ambițiile lui Antonescu creează instabilitate inutilă

| 09 feb, 2014

La sfârșitul săptămânii trecute, liberalii au decis schimbarea a încă trei miniștrii, în contextul în care trebuiau să decidă înlocuitorul lui Radu Stroe la conducerea Internelor. Mai întâi, ministrul Chițoiu a fost forțat să demisioneze, lăsând astfel liber postul de la Finanțe și pe cel de vicepremier.

Apoi, pentru scaunul de la Finanțe a fost propus Eugen Nicolăescu și i-a fost retrasă încrederea lui Andrei Gerea, astfel încât au trebuit găsiți înlocuitori și pentru Ministerul Sănătății și cel al Economiei.

Ca urmare, totalul miniștrilor înlocuiți în doar câteva luni de zile de către liberali ajunge la șapte. Iar dacă la acest număr mai adăugăm și faptul că pentru portofoliul de la Economie, Teodor Atanasiu ar fi cel de-al treilea nominalizat, nu putem să nu observăm instabilitatea pe care PNL o creează în raport cu conducerea politică a ministerelor cheie pe care le deține în cabientul Ponta 2. Iar această instabilitate are un inerent efect negativ în ceea ce privește performanța în gestionarea eficientă a respectivelor domenii de guvernare.

Și, ca și cum problemele generate de desele înlocuiri pe care le operează în echipa guvernamentală nu ar fi fost de ajuns, PNL s-a decis să adauge la acestea, solicitând cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună, ca în interiorul executivului să fie creat un post de vicepremier pentru Klaus Iohannis. Or, cum primarul Sibiului este propus pentru funcția de ministru la Interne, este evident că acesta nu poate să ocupe actualul post de vicepremier care revine liberalilor și care era instrumental în coordonarea ministerelor cu rol economic din cabinet.

”Opţiunea pentru Klaus Iohannis a fost una simplă”, a încercat să explice Crin Antonescu decizia luată de către partid, sub atenta sa oblăduire, ”Klaus Iohannis este prim-vicepreşedinte, deci, din ierarhia partidului - aici se respectă, în principiu, nişte reguli, şi la noi şi la alte partide - e normal să fie domnia sa”. Până aici, toate bune și frumoase, dar, ceea ce președintele PNL uită să precizeze este că, pentru a respecta ”regulile” de partid, și a-l instala pe Iohannis în poziția de vicepremier, este nevoie ca întreg cabinetul să meargă și să mai ceară o dată un vot de investitură.

Or, chiar dacă pentru o majoritate cum este cea a USL, un asemenea vot nu este in principiu o problemă, se creează totuși o sursă suplimentară de tensiune și instabilitate pe scena politică și se deturnează agenda Legislativului de la adevăratele priorități, asupra cărora, de altmitneri, au convenit inclusiv liberalii. Ca urmare, există riscul să se transmită un mesaj eronat către electorat, care, din pricina încăpățânării lui Antonescu de a respecta ”regulile” de partid, ar putea trage concluzia că USL se preocupă mai degrabă de împărțirea funcțiilor decât de adoptarea legilor necesare pentru continuarea creșterii economice, crearea de locuri de muncă, sau majorarea nivelului de trai.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 feb, 2014
Başpunar
Nimeni nu este mai presus de lege.
Să nu fim ipocriţi, gata cu minciuna! Solicit ca instituţiile abilitate ale statului trebuie să se autosesizeze. Matrafox Șantaj Băsescu a intrat deja, din nou crâncen anticonstituţional, în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din anul 2014. Mișcarea Populară, facută pentru cele doua Elene din viața lui Matrafox Șantaj Băsescu - EBA Băsescu, proasta satului cu mintea odihnită, pentru a candida la alegerile pentru Parlamentul European și Nuțy Udrea pentru ca n-a caștigat alegerile din P.D.Lașii și probabil ca va conduce acest partid, mai devreme sau mai tarziu, este o adunătură de securiști, codóși, pupincurişti, jagardele, mincinoşi, profitori, trădători și haimanale. Băsescu a încălcat Constituția și a violat-o de nenumărate ori, în nenumărate feluri, a siluit Constituția. De data aceasta siluirea vine din faptul că printr-o prevedere explicită constituțională, președintele României trebuie să fie deasupra vieții politice. Suntem o ţară de nebuni şi proşti?!
10 feb, 2014
cantautor
nu prea mai percuteaza Antonescu?
genereaza instabilitate?
nu-i rau.....sper sa fie doar inceputul...
09 feb, 2014
Horia Nabot
Vă pierdeți, dacă vă mâncați...
„Membrii Mişcării Populare să nu atace PDL, ar fi cea mai mare greşeală ”- a ordonat Băse, un pic mai deștept decât voi... hă, hă !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ