Antonescu: Total de acord cu constituirea unei comisii de anchetă în cazul terenurilor lui Băsescu

| 13 noi, 2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că este "total de acord" cu ideea constituirii unei comisii parlamentare de anchetă în cazul terenului achiziţionat de fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, în judeţul Călăraşi.

Antonescu a fost întrebat cum vede ideea constituirii unei comisii parlamentare de anchetă în ceea ce priveşte faptul că procurorul Lucian Papici ar fi analizat situaţia terenurilor pe care ulterior fiica preşedinteluiTraian Băsescu le-a cumpărat.

"Total de acord (...) Vom discuta, dar ideea mi se pare absolut corectă. Întotdeauna am spus că, fără a avea calitatea unei instanţe, Parlamentul poate să discute lucruri care sunt suspecte de a fi abateri de la lege, de la funcţionarea unor instituţii", a afirmat preşedintele PNL.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând: "Cazul Călăraşi".

Legat de cele două comisii, Ponta a spus că una ar viza modul în care au fost făcute retrocedările, în special cele din Ardeal, iar cealaltă ar viza eventuale implicări ale unor instituţii sau ale unor persoane din conducerea unor instituţii publice în achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private. El a ţinut să adăuge: "Cazul Călăraşi".

Anunţul de miercuri al premierului a fost făcut, conform "Gândul", după ce marţi seară, ca urmare a prezentării unui document într-o emisiune televizată potrivit căruia procurorul Lucian Papici ar fi verificat terenurile pe care fiica preşedintelui urma să le cumpere, şeful Guvernului a spus că a fost contactat de "un coleg din Comisia Juridică" pentru a-l anunţa că parlamentarii din această comisie vor sesiza CSM , iar dacă acest for nu va lua măsuri, Parlamentul va face verificările.

Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescumenţionând că a consiliat-o la cumpărare.

Ioana Băsescu preciza joi că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

"În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro", arăta Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenţiei MEDIAFAX.

Ea menţiona că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Conform Ioane Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.

"Până în prezent am achitat 2 rate", mai precizează fiica şefului statului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ