Antonescu: Unicameralismul nu e soluție pentru creșterea încrederii românilor

| 14 iun, 2013

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că unicameralismul sau reducerea numărului de parlamentari nu reprezintă soluţia pentru creşterea încrederii opiniei publice în legislativ în contextul crizei economice, punctând că rolul bicameralismului este de a amenda derapajele de la democraţie.

Liberalul a subliniat că una dintre consecinţele crizei în Europa este "profund politică", ea vizând, în opinia sa,  întărirea guvernelor, creşterea puterii lor în materie de legiferare, în detrimentul Parlamentului. Potrivit preşedintelui Senatului, un alt efect al contextului actual este tentaţia crescândă a populismului, iar Parlamentele sunt vulnerabile în prezent deoarece "decontează neîncrederea în clasa politică".

"Criza economică şi-a găsit reflecţia într-o profundă criză de încredere şi legitimitate. Şi nu doar în administraţie, ci în tot ce înseamnă sfera publică: sunt contestaţi oameni politici şi instituţii, sunt puse sub semnul întrebării chiar valori şi principii, se cere schimbarea unor cutume şi practici. Pericolul major rezidă în încercarea de a rezolva criza de încredere prin măsuri populiste sau administrative. Parlamentele sunt azi vulnerabilizate pentru că decontează neîncrederea în clasa politică, acumulată în perioada de criză, iar una dintre reacţiile imediate este creşterea presiunii spre unicameralism sau reducerea numărului de parlamentari, acolo unde ele nu sunt neapărat expresia unei anumite arhitecturi a statului, unei nevoi reale sau unei viziuni politice", a explicat el.

Crin Antonescu nu crede că unicameralismul sau reducerea numărului de parlamentari ar fi soluţia pentru creşterea încrederii opiniei publice în instituţia legislativului.

"Încrederea publică nu vine din numere sau structuri - vorbesc aici de numărul de Camere şi de parlamentari -, ci vine din performanţă şi responsabilitate. Performanţă în activitatea Parlamentului înseamnă exercitarea mai eficientă a funcţiei de control, iar responsabilitate înseamnă o legătură mai strânsă şi mai concretă cu corpul electoral, inclusiv în materie de dezbatere şi legiferare. Structura Parlamentului trebuie să răspundă unor realităţi politice, dar mai ales nevoii de reprezentare eficientă", a menţionat el.

Preşedintele Senatului a subliniat că bicameralismul este o modalitate de a garanta exerciţiul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi de a da cât mai multă substanţă reprezentării democratice. "Deşi există diferite formule ce pot fi tipologizate, sistemul bicameral din orice ţară reflectă, finalmente, tradiţiile şi imaginaţia constituţională ale naţiunii respective", a spus Antonescu. 

El a amintit de modul de alegere a parlamentarilor şi atribuţiile acestora prevăzute în Constituţiile României din 1991 şi 2003 şi a arătat că în prezent dezbaterile din comisia parlamentară privind revizuirea legii fundamentale merg către o separare mult mai accentuată a atribuţiilor celor două Camere.

Totodată, Antonescu a subliniat că sistemul bicameral este mai bine plasat pentru a îndeplini misiunea de a sesiza şi amenda derapajele de la democraţie. 

"Existenţa a două Camere creează o competiţie de prestigiu, iniţiativă şi atribuţii menită să facă ca interesele şi voinţa cetăţenilor să se exprime mai bine şi mai apăsat. Pe fondul crizei, aş spune, avem nevoie mai mult ca oricând de Parlamente puternice şi relegitimate. Pentru oameni, astăzi, sunt mai puţin interesante discuţiile tehnice şi soluţiile normative, sunt însă relevante efectele lor concrete. Când Parlamentul este puternic, democraţia este puternică", a punctat preşedintele Senatului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ