Comisia de revizuire: Şeful CSM, ales dintre judecători. Numărul membrilor a crescut

| 17 iun, 2013

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii va fi ales din rândul judecătorilor, numărul membrilor CSM va fi mărit cu doi reprezentanţi ai societăţii civile, iar mandatul unui reprezentant al Consiliului va fi redus de la şase la patru ani, a decis, astăzi, Comisia pentru revizuirea Constituţiei.

Deputaţii şi senatorii din Comisie au adoptat mai multe amendamente referitoare la CSM, respectiv că preşedintele este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, dintre judecătorii din Consiliu, aleşi de adunările generale, iar durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 4 ani. 

Un alt amendament adoptat se referă la creşterea numărului membrilor CSM la 21, cu doi reprezentanţi ai societăţii civile mai mult decât este în prezent în Constituţie. 

De asemenea, s-a votat ca Secţiile CSM să gestioneze exclusiv cariera profesională a judecătorilor şi procurorilor.

Astfel, Secţiile CSM propun preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor respectiv a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii, fiind prevăzut: "Secţia de judecători a CSM gestionează în mod exclusiv cariera profesională a judecătorilor, iar Secţia de procurori a CSM gestionează în mod exclusiv cariera profesională a procurorilor. Hotărârile secţiilor se atacă direct la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

De asemenea, Comisia de revizuire a Constituţiei a adăugat o prevedere referitoare la revocarea din funcţie a membrilor CSM de adunările generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ