APCR va declanșa proteste radicale dacă lista medicamentelor compensate nu intră în vigoare la 1 aprilie

| 13 mar, 2014

Asociația Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta prin care cere intrarea în vigoare de la 1 aprilie a noii liste de medicamente gratuite și compensate, atenționând că în sens contrar vor demara proteste radicale în țară, dar și în fața Parlamentului European, în luna mai.

"Vom avea o interpelare în Parlamentul European, iar dacă lista de medicamente compensate și gratuite nu va intra în vigoare de la 1 aprilie nu ne vom opri doar aici. În Parlamentul European vom merge cu siguranță, este, nu este implementată lista, iar următoarele acțiuni vor fi proteste în fața Guvernului României. Noi spunem că Guvernul României este responsabil de tot ceea ce se întâmplă pentru că tot Guvernul Ponta I, II, III, V, VII cât este nu ne interesează, am avut mare încredere în construcția politică care a fost până acum la conducere USL. Dezamăgirea este la fel de mare, așa direct proporțională cu speranțele pe care ni le-am pus, dezamăgirea este foarte mare, de aceea noi ne-am hotărât ca în luna mai să tragem un semnal de alarmă înaintea europarlamentarelor, să facem un miting puternic în fața Guvernului și în fața Parlamentului European", a declarat joi la Palatul Parlamentului președintele APCR, Cezar Irimia.

În cadrul dezbaterii "Pacientul român, pacientul european" reprezentantul ministerului Sănătății, dr. Marius Savu, a spus că în bolile cronice tratamentele pe care pacienții din România le au la dispoziție nu sunt rămase în urmă.

"Din punctul meu de vedere, în ariile terapeutice, în bolile cronice, să știți că tratamentele pe care pacienții din România le au la dispoziție nu sunt rămase în urmă chiar deloc în multe cazuri și ratele de supraviețuire în diferite afecțiuni sunt din ce în ce mai impresionante. Mi-aș dori mult mai mult să discutăm tehnic lista pentru că nu discutăm de 160 de molecule noi, discutăm de extensii de linie în multe cazuri care ar trebuie să intre automat în vigoare", a spus Marius Savu.

El a precizat că lista de medicamente compensate nu ar trebui actualizată o dată la doi ani.

"În momentul în care ai un produs nou care dovedește că are un avantaj terapeutic suplimentar, iar economic ți-l permiți, în momentul acela o comisie ar trebuie să decidă ca acel produs să fie disponibil și în România. Eu cred că asociațiile pacienților reprezentative ar trebuie să fie parte a deciziei, nu a consultării", a mai afirmat Savu.

Potrivit documentului trimis către Guvern, APCR va cere sprijin în demersurile sale celor mai importante ambasade prezente în România.

"Suntem 3 milioane de pacienți cronici a căror viață se află în mâinile dvs. (...) Știm că din punct de vedere administrativ au fost făcute, în mod transparent, toate demersurile pentru actualizarea și intrarea în vigoare a noii liste de medicamente compensate. Au fost consultate asociațiile de pacienți, asociațiile profesionale ale medicilor, autoritățile locale, Comisiile Consultative ale MS, toți factorii decizionali din sistemul sanitar. Au fost analizate medicamentele din punct de vedere cost-eficiență și au fost îndeplinite toate formalitățile privind procesul de evaluare a tehnologiilor medicale așa că, în acest moment este nevoie doar de semnătura dvs, domnule prim-ministru", se arată în scrisoarea APCR.

Cezar Irimia a precizat că au fost invitați la dezbatere reprezentanți ai Guvernului și ai ministerului de Finanțe, însă nu au răspuns invitației.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ