Are România nevoie de gaze de şist? Avantajele economice par să spună că da

| 02 mai, 2013

Toate argumentele prezentate par a conduce către un singur lucru și anume exploatarea gazelor de șist aduce beneficii enorme pentru economie, iar un refuz al Europei ar duce „bătrânul continent” într-o criză profundă.

Prețul pentru exploatarea gazelor de șist poate însemna distrugerea naturii și periclitarea vieții celor din zonă, susțin ONG-urile care se declară împotriva acestui fenomen. Ce-i drept, mesajul ONG-urilor are priză la public, fapt demonstrat de numărul mare de persoane care au protestat în ultima vreme în România împotriva exploatării gazelor de șist. Astfel de efecte negative nu au fost demonstrate științific, Comisia Europeană a avizat studii pozitive, Parlamentul European a subliniat că nu se opune gazelor de șist, însă am văzut filmulețe cu efectele distructive asupra mediului prezentate mai sus. Au fost și destule dezbateri, atât în România, cât și în afară, despre acest fenomen, iar adevărul este undeva la mijloc.

Cu toate acestea, atenția mi-a fost acaparată de declarația comisarului pentru energie Günther Oettinger . Acesta a declarat că este în favoarea producției de gaz de șist, „în special pentru siguranța aprovizionării, dar și pentru a reduce prețul gazelor". Comisarul a mai adăugaut că „în Statele Unite, care sunt un mare producator de gaze de șist, prețul gazului este de patru ori mai mic decât în Europa”. Într-adevăr comisarul a pus punctul pe rană și anume prețul tot mai mare pe care companiile și cetățenii trebuie să-l plătească pentru a-și asigura energia. Polonia, prin Beata Stelmach, vice-ministru de Externe, se arăta extrem de îngrijorată față de faptul că Europa își pierde competitivitatea în fața Chinei și Indiei dacă zice nu gazelor de șist. „Orice am decide noi aici în Europa, restul lumii nu ne va aştepta; există vaste zăcăminte în China, India şi alte părţi şi o dată ce le vor exploata, vor avea un avantaj competitiv asupra Europei”.

De asemenea, nu au fost puține știrile în care mari companii și-au mutat afacerile dintr-o zonă în altă din cauza acestui aspect, iar mii de locuri de muncă au fost pierdute. Acum, SUA, datorită boom-ului adus în economie de gazele de șist, pare a fi capabilă să-și recâştige cota sa de piaţă, în detrimentul Europei. Ministrul energiei, Constantin Niță, sublinia că în SUA exploatarea gazelor de şist a creat 500.000 de locuri de muncă. Acest lucru se traduce în încasări mai mari la buget, din impozite, taxe, contribuții sociale ori redevențe. Toate argumentele prezentate par a conduce către un singur lucru și anume exploatarea gazelor de șist aduce beneficii enorme pentru economie, iar un refuz al Europei ar duce „bătrânul continent” într-o criză profundă. Companiile au interes să obțină profit, iar asta se face cu costuri de producție mici, ceea ce SUA oferă.

Guvernul României a anunțat de curând că a dat avize pentru explorarea gazelor de șist în Dobrogea. Argumentul prezentat de oficialii guvernamentali pare de bun simț: trebuie să vedem în primul rând dacă avem gaze de șist și apoi să dezbate și problemele de mediu. Iar până la faza de exploatare mai e timp îndelungat având în vedere că numai explorarea, care nu prezintă niciun pericol pentru mediu, durează 5 ani. SUA, una dintre cele mai dezvoltate țări din lume, a ales să-și salveze economia prin gaze de șist, noi de ce nu am da o șansă acestui fenomen?

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 mai, 2013
Seba
SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:

Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.


Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ