Argumentele celor trei premieri

| 05 noi, 2014

Marți, liderii coaliției de la guvernare au avut o ședință în care actualul premier, Victor Ponta și-a prezentat propunerile pentru funcția pe care o ocupă în eventualitate în care va câștiga alegerile. Înainte de a discuta despre anunțul primului ministru, treubuie însă făcute două precizări legate de întâlnire. Așa cum sublinia și liderul PSD, „până în 16 noiembrie nu discutăm nimic despre cine, ce minister, cine va fi”.

De asemenea, viitorul cabinet rezultat după victoria actualului premier va fi compus din miniștri care să provină din toate partidele din arcul puterii și care să ducă mai departe programul de guvernare.

Astfel, Victor Ponta a declarat după reuniune că: „am propus şi consider ca fiind cea mai bună soluţie de prim-ministru pe preşedintele Partidului Liberal, domnul Călin Popescu Tăriceanu, care este fondator, alături de colegii săi, ai Uniunii Social Liberale (USL) şi care garantează faptul că principiile care au stat la baza USL, schimbarea regimului Băsescu, echilibrul social, dezvoltarea economică, vor fi continuate şi în 2015 şi 2016”. Premierul Victor Ponta a declarat, de asemenea, că nu exclude, ca variante de premier tehnocrat, pe viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, dacă vor fi probleme de ordin economic sau fiscal, sau pe George Maior, directorul SRI, dacă vor fi probleme de securitate.

Înaintarea celor trei propuneri reprezintă un demers menit să transmită electoratului că și după 21 decembrie România va fi condusă pe baza aceluiași program de guvernare și de către oameni la fel de capabili ca și cei din prezent. De asemenea, având în vedere calitățile celor nominalizați, indiferent de care va fi alegerea finală, România va beneficia de de un premier experimentat, în funcție de provocările ce pot apărea în următoarele luni.

De exemplu, Călin Popescu-Tăriceanu a obținut, în calitate de prim-ministru, unele din cele mai mari performanțe economice post-decembriste, în timp ce Traian Băsescu a încercat din răsputeri să forțeze demisia sa din funcția de premier. Tăriceanu este de asemenea primul lider liberal care a luat poziție împotriva deciziei conducerii PNL de a părăsi USL și, pe cale de consecință, a înființat Partidul Liberal Reformator.

Cel de-a doua persoană vehiculată, adică prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, este unul din cei mai prolifici miniștri de Finanțe de după Revoluție. El a reușit, între 1992 și 1996, să pună în ordine finanţele publice într-o perioada extrem de dificilă pentru România. Mai degrabă tehnocrat decât un politician, Georgescu a fost, în cei patru ani petrecuţi ca ministru, nu de puține ori în conflict cu lideri de marcă ai PSD, pe atunci PDSR. El a mai ocupat această funcție și ca membru al primului guvern condus de Victor Ponta, dar a revenit în decembrie 2012 la BNR.

În fine, George Maior este unul din cei mai experimentați oameni din România în ceea ce privește siguranța națională și problemele de securitate. După o carieră de excepție în MAE, el a devenit principalul negociator al României în vederea aderării la NATO și, din 2006, este director al SRI, unde s-a ocupat de modernizarea și reformarea Serviciului.

Modul în care Victor Ponta a pus problema în ceea ce privește liderul politic ce îl va înlocui reprezintă dovada maturității politice a actualului lider al majorității, dar și al respectului arătat față de români și față de năzuințele acestora. În fond, alegătorii pot merge acum la urne știind că victoria lui Victor Ponta va însemna stabilitatea de care România are atâta nevoie și finalul războaielor între palate care în ultimii ani au făcut atâta rău țării noastre.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 2014
cantautor
„Tinere Victor Ponta, constat că suferi de Bombonită Cronică - adică boala infatuării PSD. Mănînci floricele de porumb şi te şi vezi înscăunat pe tronul lui Mihai Viteazul, lăsînd tripleta infracţională Liviu Dragnea - Gabriel Oprea - Sebastian Ghiţă să fure la 6 mîini (ca Budha) din voturile mele. Ştiu tot ce fac aceşti mafioţi neruşinaţi. Aşadar, nu numai că voi nu colaboraţi cu electoratul naţionalist, dar îl şi tîlhăriţi la drumul mare! Pe ce punem pariu că, în felul acesta, vei pierde alegerile la scor? Matematic le vei pierde! Aşa au pierdut, prin îngîmfare şi lipsă de bun-simţ, şi Adrian Năstase, şi Mircea Geoană. Încă nu-i prea tîrziu să opreşti maşinăria fraudei electorale. M-aţi eliminat, prin furt, din Parlamentul European - două fraude grosolane nu sînt prea mult într-un singur an?“, scria Vadim pe Facebook în ziua în care România mergea să voteze pentru viitorul preşedinte, printre candidaţi aflându-se şi el. La numai două zile după acest comentariu, UNPR, partid-satelit al PSD, semna un protocol electoral cu PRM, pentru susţinerea lui Victor Ponta în turul II al alegerilor

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ