Aripa Blaga a cedat. Congresul PNL va avea loc la vară

| 30 ian, 10:13

Reuniţi ieri la Parlament, liderii judeţeni ai PNL au decis ca alegerile interne din partid să aibă loc de jos în sus, începând mai întâi cu filialele din teritoriu, urmând ca liderul suprem al liberalilor să fie ales, cel mai probabil, la finalul lunii mai sau începutul lui iunie. Decizia de ieri reprezintă, practic, o înfrângere pentru foştii pedelişti, care şi-ar fi dorit alegeri pe repede înainte.

Liderii organizaţiilor judeţene ai PNL au convenit ieri ca reconstrucţia partidului să se desfăşoare de la firul ierbii, începând cu alegerile interne la nivel judeţean, şi ajungând până la centru, Convenţia pentru alegerea noului lider urmând să fie organizată, cel mai probabil, la începutul verii, susţin surse liberale. La întâlnirea organizată ieri în Parlament au participat atât preşedintele interimar Raluca Turcan, cât şi secretarul general adjunct Marian Petrache. Decizia luată ieri, după aproape cinci ore de şedinţă, a reprezentat, practic, o înfrângere pentru aripa care provine din vechiul PDL. Reuniţi în jurul lui Vasile Blaga, foştii pedelişti au făcut presiuni pentru un Congres organizat pe repede înainte, alegerile din teritoriu urmând să aibă loc, în viziunea pedeliştilor, abia după aflarea noului şef. Surse din interiorul PNL susţin că în spatele uşilor închise, liderul PNL Dâmboviţa, deputatul Cezar Preda şi şeful liberalilor de la Bistriţa, deputatul Robert Sighiartău, un apropiat al baronului Ioan Oltean, ar fi propus ca alegerile pentru reconstrucţia partidului să se desfăşoare în luna martie, iar comisia de unificare să fie desfiinţată şi înlocuită cu o comisie de organizare a alegerilor interne. În absenţa lui Vasile Blaga, liderii judeţeni care provin din vechiul PNL au reprimat însă rapid planul facţiunii PDL-iste, iar pedeliştii au cedat, pentru moment, iniţiativa. Astfel, alegerile din PNL, cruciale pentru viitorul partidului, se vor desfăşura la finalul lunii mai sau începutul lunii iunie, abia după ce vor fi aleşi liderii tuturor organizaţiilor din teritoriu.

O altă propunere a venit din rândurile foştilor parlamentari PNL care n-au mai prins locuri eligibile pe listele pentru alegerile parlamentare. Aceştia s-au organizat într-un grup de iniţiativă şi au cerut ca viitorul preşedinte al partidului să fie desemnat prin votul tuturor membrilor PNL. "În anul 2014, unificarea dintre PNL şi PDL, menită să consolideze frontul de dreapta în politica românească, a dus la victoria preşedintelui Iohannis şi a programului "România lucrului bine făcut"! După 2014, partidul a intrat însă într-un declin care ne-a condus la dezastrul electoral din 2016, un declin care continuă şi va continua atâta timp cât nu vom avea curajul unei analize lucide”, susţin liberalii rămaşi în afara Parlamentului.

 

Luptă în doi la vară?

În privinţa candidaţilor la şefia PNL, toate previziunile indică o luptă dură între facţiuni la Congresul din vară. Controlată din umbră de Vasile Blaga, aripa vechilor pedelişti a decis recent să-l susţină pe fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, la şefia PNL, în detrimentul Ralucăi Turcan, care a ridicat şi ea pretenţii la conducere. Preşedintelui interimar i s-a transmis însă că n-ar fi potrivită pentru reforma PNL. Hotărârea a fost luată într-un cerc restrâns, la un şpriţ organizat de pedelişti la Ogrezeni, în judeţul Giurgiu. De altfel, întâlnirea de la Ogrezeni a fost criticată în şedinţa de ieri, pe motiv că scindează partidul. Din rândurile liberalilor, şi-au anunţat intenţia de a candida fostul prim-vicepreşedinte Ludovic Orban sau deputatul Ovidiu Raeţchi, însă n-ar fi exclusă nici o candidatură din partea fostului secretar general al partidului, Dan Motreanu, dacă acesta îşi va rezolva problemele cu Justiţia.

 

Tag-uri: congres, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ