Aşteptăm scăderea CAS de la finanţistul Crin Antonescu

| 01 noi, 2013

Crin Antonescu nu se dezminte. Proabil îngrijorat de poziţia nu tocmai onorantă din sondaje, liderul PNL este hotărât să îşi ia tot mai în serios rolul de lider al opoziţiei din interiorul guvernării. Invitat la emisiunea lui Rareş Bogdan de la Realitatea TV, preşedintele PNL a atacat la baionetă pactul de coabitare, Curtea Constituţională, Constituţia, guvernul şi pe preşedintele Băsescu.

Ceea ce demonstrează o dată în plus că încă prezidenţiabilul USL este fie sfătuit prost, fie acţionează iresponsabil. În locul unei abordări conciliante şi constructive prin care Crin Antonescu să joace un rol activ în guvernarea USL, liberalul comite derapaje tot mai multe şi tot mai frecvente.

Printre nenumăratele teze care mai de care mai năstruşnice, Crin Antonescu s-a trezit specialist în problematică fiscalităţii. Aşa se face că preşedintele PNL a susţinut că partidul pe care îl conduce nu va accepta mărirea cotei unice, iar la ministerul de Finanţe sunt căutate soluţii care să permită reducerea CAS. „Este în discuţie reducerea CAS, noi o susţinem foarte tare. În principiu, premierul a fost deschis acestei variante. Se caută la Ministerul Finanţelor formule prin care să o facem realizabilă, dar ideea rămâne. (…) Lucrurile sunt stabilite din 2012, din programul de guvernare. Eu am spus, când a apărut această discuţie publică pe care nu am generat-o eu sau cineva din PNL, am spus foarte clar că PNL nu este de acord şi nu va accepta aşa ceva. Cu acelaşi prilej am precizat că premierul Ponta nu a venit să propună mărirea cotei unice", a explicat Crin Antonescu.

Retorica lui Crin Antonescu demonstrează că liderul liberal nu este conectat în mod real la dezbaterile din ultima perioadă. Executivul are de gestionat un deficit de 2,5% din PIB, iar menţinerea taxelor şi impozitelor actuale şi asigurarea co-finanţărilor pentru banii europeni creează deja presiune asupra bugetului. Prin urmare, o eventuală scădere la acest moment a CAS reprezintă o ipoteză de lucru greu concretizabilă. Desigur, neimplementarea la acest moment a scăderii CAS nu înseamnă abandonarea proiectului, ci doar o amânare până când anvelopa bugetară va permite o asemenea diminuare a contribuţiilor la sănătate.

Cu alte cuvinte, Crin Antonescu este prin din nou în offsaid. La fel de grav este însă că preşedintele PNL nici măcar nu îşi îndeamnă miniştrii să explice situaţia bugetului. De dragul voturilor, Crin Antonescu induce în mod fals ideea scăderii taxelor, variantă care ar periclita echilibrul bugetar. Când Cabinetul Ponta obţine rezultate economice favorabile, Crin Antonescu îşi caută de fiecare dată loc în fotografia succesului, când este vorba despre asumarea responsabilă a unor decizii pe buget care nu sunt populare, atunci preşedintele PNL schimbă registrul şi devine o voce a opoziţiei. Un joc duplicitar care îi va aduce deservicii majore pe termen mediu ca prezidenţiabil. În cele din urmă, nu este exclus ca Antonescu să supraliciteze şi să ne spună că PNL a vrut să scadă CAS-ul, dar nu a fost posibil fiindcă PSD s-a opus.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ