Aurescu: Moldova trebuie să aprofundeze pe mai departe reformele şi consolidarea statului de drept

| 17 iun, 20:44

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, într-o întâlnire cu omologul moldovean, Natalia Gherman, necesitatea ca autorităţile de la Chişinău să aprofundeze pe mai departe reformele, în special cele cu relevanţă directă asupra consolidării statului de drept.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o întrevedere cu ministrul de Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, în cadrul vizitei efectuate la Chişinău, informează MAE.

Cei doi oficiali au analizat stadiul actual al cooperării bilaterale, cu accent pe proiectele de interconectare a Republicii Moldova - în plan energetic şi al infrastructurii - la România şi la spaţiul european. De asemenea, pornind de la rezultatele summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga (mai 2015), au fost evaluate priorităţile comune de acţiune în plan politico-diplomatic, în vederea susţinerii agendei europene a Republicii Moldova.

"Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în acest cadru, necesitatea ca autorităţile de la Chişinău să aprofundeze pe mai departe reformele, în special cele cu relevanţă directă asupra consolidării statului de drept, şi să implementeze riguros Acordul de Asociere UE - Republica Moldova", se arată într-un comunicat MAE.

Cei doi miniştri au convenit organizarea unei noi sesiuni a Comisiei interguvernamentale de integrare europeană în toamna acestui an, în continuarea sesiunii de la Bucureşti din martie 2015.

Totodată, Aurescu şi Gherman au avut un schimb de opinii cu privire la stadiul reglementării politice a problematicii transnistrene şi la impactul evoluţiilor regionale asupra acestui dosar. Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa reluării cât mai rapide a procesului de negociere în formatul "5+2", în vederea ajungerii la o soluţie durabilă, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova.

De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre pregătirea reuniunii Trilaterale România – Ucraina - Republica Moldova care va avea loc în perioada următoare.

În finalul întâlnirii, cei doi miniştri au asistat la prezentarea întregului poştal care marchează împlinirea a 5 ani de la instituirea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. La lansare a participat Cristina Popescu, directorul general al Romfilatelia, instituţie care a realizat emisiunea poştală menţionată.

Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că acest prim bilanţ, de 5 ani, al Parteneriatului Strategic consemnează progrese pe toate marile proiecte bilaterale – energie, asistenţă nerambursabilă, sănătate, educaţie, cooperare sectorială. De asemenea, aceşti ultimi 5 ani au marcat un avans remarcabil al Republicii Moldova pe traseul european, realizat inclusiv în baza sprijinului politic şi tehnic acordat de România şi consfinţit prin începerea aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, respectiv prin liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova în spaţiul european.

În marja vizitei, ministrul Bogdan Aurescu a participat, rostind un cuvânt în deschidere, la Concertul omagial organizat de Ambasada României la Chişinău şi dedicat memoriei poetului naţional Mihai Eminescu.

"A vorbi despre Eminescu aici, de această parte a Prutului, este un demers care merge dincolo de reverberaţiile moştenirii sale poetice şi filosofice. Eminescu a fost, pentru multe generaţii de români de aici, argumentul care a stat la temelia strădaniilor de afirmare a valorilor civice şi naţionale", a arătat Bogdan Aurescu, citat în comunicat.

Concertul a avut loc în Sala cu Orga, obiectiv emblematic al capitalei R. Moldova, care va fi reabilitat cu un sprijin de un milion de euro oferit în acest scop, anul trecut, de Guvernul României, informează Ministerul de Externe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ