Avocatul Poporului somat să sesizeze CCR privind modificările la legea prezidenţialelor

| 14 iul, 2014

Mai multe organizații nonguvernamentale îi cer Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze Curtea Constituțională referitor la OUG privind alegerea șefului statului pe motiv că aceasta afectează drepturile electorale și încalcă principiul securității juridice, potrivit unui comunicat al Expert Forum remis luni.

“Intrarea în vigoare a OUG nr.45/ 2014 pe 27 iunie ar urma să producă efecte la alegerile prezidențiale prevăzute a avea loc în noiembrie (adică peste mai puțin de cinci luni), ceea ce ar contraveni principiului principiului securității juridice”, se arată în scrisoarea adresată Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de 11 ONG-uri, printre care se numără Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Centrul de Resurse pentru participare publică și Grupul Autonom pentru Democrație Participativă, informează Agerpres.

Curtea Constituțională a statuat în jurisprudență faptul că o modificare legislativă nu poate produce efecte mai devreme de un an de la data intrării în vigoare.

Mai mult, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept recomandă ca elementele fundamentale ale dreptului electoral și în special sistemul electoral propriu-zis, componența comisiilor electorale și delimitarea circumscripțiilor electorale să nu fie amendate înainte de un an de la alegeri sau ar trebui să fie tratate la nivel constituțional ori la un nivel superior legii ordinare.

Potrivit ONG-urilor, nu există o situație care să justifice ordonanța de urgență. “Situația de urgență care ar justifica emiterea unei astfel de ordonanțe a fost creată în mod artificial: toate elementele prin care se justifică urgența enumerate în Nota de fundamentare există de mai mult de un an. Guvernul a avut posibilitatea declanșării procesului de modificare a Legii nr.370/ 2004 în timp util, astfel încât să poată fi parcurse toate etapele dezbaterii publice și adoptării în Parlament a unui proiect de lege”, susține sursa citată.

Citeşte şi: Cum se iau deciziile la CCR, mărturisiri ale lui Augustin Zegrean

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ