Zegrean acuză parlamentarii: Aleşii nu au consilieri sau şi-au angajat nevestele

| 14 iul, 2014

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, explică numărul mare de sesizări primite de judecătorii constituţionali prin faptul că Parlamentul adoptă legi într-un 'ritm colosal de mare' şi că legiuitorii nu au consilieri sau şi-au angajat nevestele la birourile parlamentare.

"Am fost şi senator, am fost şi deputat şi vă pot spune absolut în cunoştinţă de cauză: nu este nici mai rău, nici mai bun parlamentul nostru decât alte parlamente. Nicăieri nu există şcoală de parlamentari, dar ce lipseşte la noi: de exemplu, în Belgia, un parlamentar avea 17 funcţionari care lucrau pentru el, la noi nu are niciunul sau şi-au angajat nevestele şi uite ce au păţit. Deci, problema este acolo, cu consilierii. Nu poate să existe un parlamentar care să le ştie pe toate. Să nu credeţi că juriştii sunt cei mai buni parlamentari, nici vorbă. Nu poate un om să le ştie pe toate. De aceea s-au inventat consilierii', a afirmat şeful CCR, conform Agerpres.

Potrivit lui, un parlamentar ar trebui să apeleze la cunoştinţele celor din domeniu şi ar putea să facă lucruri bune.

'Când se votează 65 de legi într-o jumătate de oră, la votul final, am încercat să ţin pasul cât am fost în Parlament, nu poţi să ţii pasul. De aceea este grupul parlamentar, acolo se iau decizii şi se spune: asta se votează aşa, aici votăm aşa. Am fost şi în alte parlamente şi am văzut, când se ajunge la vot, deja lucrurile sunt tranşate. Aici este problema', a subliniat el.

Augustin Zegrean a susţinut că CCR a constituit în acest an 700 de dosare în urma sesizărilor primite şi a dat deja 607 decizii.

'La noi există un ritm colosal de mare de adoptare a legilor. Am avut ani în care s-au adoptat peste 1.000 de legi pe an, covârşitor, este mult, este obositor şi pentru cei care le adoptă, şi pentru cei care urmează să le aplice, şi pentru cei cărora le sunt aplicabile aceste legi. De aceea, noi avem foarte multe sesizări. Anul acesta avem deja 700 de dosare înregistrate. Am dat până acum 607 decizii. Este uriaş. Este un număr uriaş. Toţi cei din Europa cărora le spun se crucesc', a arătat Zegrean.

Şeful CCR a precizat că în acest an au fost declarate neconstituţionale 25 de legi care erau deja în vigoare.

'Este foarte mult! De asemenea, am avut 11 sesizări pe legi înainte de promulgare, din care şase au fost găsite neconstituţionale şi s-au întors la Parlament pentru a fi puse de acord cu Constituţia. Am avut şase hotărâri ale Parlamentului declarate neconstituţionale de grupuri parlamentare, din care patru sesizări au fost admise', a menţionat el.

Potrivit acestuia, CCR a dat soluţii de şase ori în acest an în cazul unor conflicte între preşedinte şi premier sau între instituţii statului în general.

'Sigur că la noi ajung la Curtea Constituţională lucruri care în alte ţări nu mai ajung pentru că acolo instituţiile se comportă loial unele cu altele, oamenii înţeleg şi respectă regulile, respectă legile. Noi suntem încă la început - şi văd că începutul ăsta durează tare mult la noi! Nu este o bucurie nici pentru noi, de exemplu, să soluţionăm conflicte juridice de natură constituţională între preşedinte şi prim-ministru sau între instituţiile statului în general. Anul acesta, de exemplu, am soluţionat până acum şase astfel de conflicte. (...) Noi recomandăm doar părţilor implicate în conflict ce soluţii ar putea să urmeze. Nu noi îl soluţionăm. Ce recomandăm noi instituţiilor statului este colaborarea loială. Nu este un principiu inventat de noi. Principiul este vechi şi în democraţii, în ţările democratice funcţionează. (...) Nu ar fi mai simplu să discute lucrurile înainte de a se ajunge la conflict? Ar fi mult mai simplu', a spus preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ