Avraham Morgenstern, un apropiat al lui Radu Mazăre, a fost arestat pentru 30 de zile

| 19 noi, 2014

Tribunalul Bucureşti a decis miercuri arestarea preventivă pentru 30 de zile a omului de afaceri Avraham Morgenstern, acesta fiind anchetat de DNA pentru o evaziune fiscală de 10 milioane de euro într-un dosar disjuns din cel în care este cercetat şi primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Decizia nu este însă definitivă.

Potrivit DNA, compania Shapir Structures SRL, administrată de Morgenstern, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat, producând un prejudiciu de aproximativ 45,7 milioane lei (peste 10 milioane de euro), compus din peste 27,7 milioane lei TVA şi aproximativ 18 milioane lei impozit pe profit.

'Morgenstern, pe de o parte, nu a înregistrat în mod corespunzător veniturile obţinute din 3 contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa în sumă totală de peste 150 de milioane lei şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, emise de societatea Shapir Structures, iar, pe de altă parte, a înregistrat cheltuieli fictive în sumă totală de peste 65 milioane lei, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants ltd Cipru şi Comrad Leasing ltd Cipru, controlate tot de inculpatul Morgenstern', se arată în comunicat.

Procurorii susţin că veniturile neînregistrate corespunzător au provenit din mai multe contracte încheiate de Shapir Structures, şi anume, contractul încheiat la 22 decembrie 2011 cu RAEDPP Constanţa având ca obiect proiectarea şi execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii 'Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente' - Campus social Henri Coandă, venituri neînregistrate corespunzător - peste 40 de milioane lei, contractul încheiat la 10 decembrie 2008 cu SC Confort Urban SRL având ca obiect reabilitarea tramei stradale a municipiului Constanţa şi contractul încheiat la 23 februarie 2012, încheiat cu SC Confort Urban SRL având ca obiect lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din municipiul Constanţa, inclusiv marcaje valoarea totală a veniturilor neînregistrate - peste 100 milioane lei.

Pe de altă parte, au fost înregistrate cheltuieli fictive în sumă totală de circa 65 milioane lei, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile controlate de inculpat, Larton Consultants ltd Cipru (în sumă de peste 32,4 milioane lei în perioada 2009-2011) şi Comrad Leasing ltd Cipru (în sumă de peste 32,6 milioane lei în perioada 2011-2014), în baza mai multor contracte încheiate de Shapir Structures.

Este vorba de contractul încheiat la 16 ianuarie 2009 pentru prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar - fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management) de prestatorul Larton Consultants ltd Cipru, durata fiind stabilită la 3 ani iar valoarea - la 3,5 milioane euro.

De asemenea, un alt contract este cel încheiat la 1 august 2011 între SC Shapir Structures SRL, în calitate de client, şi Comrad Leasing ltd Cipru, în calitate de consultant, pentru prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar-fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management).

'În contract nu este prevăzut un preţ. În perioada 23 august 2011 - 18 februarie 2014, în contabilitatea SC Shapir Structures SRL au fost înregistrate facturi emise de Comrad Leasing ltd Cipru în valoare totală de peste 32,6 milioane lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât şi în numerar. Din analiza facturilor şi a anexelor la acestea nu au rezultat date care să demonstreze realitatea prestaţiei efectuate', mai arată DNA.

În aprilie, Avraham Morgenstern a fost reţinut alături de primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, pentru fapte de corupţie privind Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social 'Henri Coandă', iar ulterior ÎCCJ a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a celor doi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ