Bacalaureat 2013: Peste 55.000 de absolvenţi de liceu susţin proba scrisă la limba română

| 26 aug, 2013

Peste 55.000 de absolvenţi de liceu susţin luni prima probă scrisă din sesiunea a doua a examenului de bacalaureat, la Limba şi literatura română. La sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat s-au înscris 55.741 de candidaţi pentru susţinerea probei scrise de Limba şi literatura română.

Un număr de 55.741 de absolvenţi de liceu din toată ţara sunt aşteptaţi luni pentru a susţine proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul celei de-a doua sesiuni a Bacalaureatului. Extragerea variantei de subiecte pentru proba scrisă la Limba română are loc luni dimineaţă, urmând să fie transmisă centrelor de examen. Toate şcolile în care are loc examenul de bacalaureat au sisteme de supraveghere video.

Candidaţii nu pot inta în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinşi cu astfel de materiale fiind eliminaţi din examen.

Examenul scris la limba şi literatura maternă va fi susţinut marţi 27 august. La această probă s-au înscris 1.367 de candidaţi, dintre care 1.328 la limba şi literatura maghiară, 32 la limba şi literatura germană, şase la limba şi literatura ucraineană, iar unul la limba şi literatura sârbă.

Pentru proba obligatorie a profilului, care va fi susţinută miercuri 28 august, s-au înscris 56.546 de candidaţi, dintre care 51.940 vor da testul scris la Matematică şi 4.606 la Istorie.

Ultima probă a examenului de bacalaureat din acest an - cea la alegere a profilului şi specializării - va fi susţinută vineri 30 august. La acestă probă s-au înscris 53.837 de absolvenţi, dintre care 31.119 vor da testul la Biologie, 11.870 la Geografie, 6.026 la Fizică, 3.549 la Chimie, 383 la Informatică, 300 la Logică, 193 la Economie, 176 la Psihologie, 142 la Sociologie şi 79 la Filosofie.

Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

La sesiunea de toamnă a examenului naţional de bacalaureat s-au înscris peste 87.000 de absolvenţi de liceu, 67 la sută fiind din promoţia 2012-2013, iar restul din promoţii anterioare, potrivit Ministerului Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că le-a cerut inspectorilor şcolari "să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc o situaţie de fraudă" la probele scrise de la examen de bacalaureat care încep luni şi să raporteze imediat orice nereguli.

Pricopie a solicitat respectarea metodologiei de examen şi fermitate din partea inspectorilor şcolari în raportarea eventualelor cazuri de fraudă.

"Sper să nu avem surprize şi dacă vom aveam vom interveni fără niciun fel de ezitare. Le-am spus inspectorilor să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc vreo situaţie de fraudă. Primul lucru pe care îl fac, anunţă Ministerul Educaţiei, al doilea lucru pe care îl fac, anunţă poliţia locală", a spus Pricopie.

De asemenea, ministrul Educaţiei a solicitat să se verifice ca în toate sălile de examen să funcţioneze camerele de supraveghere, acestea să încadreze bine sala şi înregistrările să fie bine păstrate, pentru o eventuală sesizare privind nereguli.

"Am insistat foarte mult ca înregistrările video să existe, să fie bine încadrată sala, nu doar un unghi din sală. Pe de altă parte, să existe monitorizare în timp real din partea fiecărui centru şi să existe conservarea acelei înregistrări, pentru eventualitatea în care avem vreo sesizare în raport cu o anumită sală", a spus Pricopie.

De asemenea, ministrul le-a cerut inspectorilor generali să ţină legătura cu autorităţuile locale, pentru a asigura prezenţa poliţişilor locali şi a salvării, în cazul unor eventuale probleme.

Prima sesiune a bacalaureatului de anul acesta, din iunie-iulie, a fost marcată de un imens scandal generat de anchetele privind suspiciuni de fraudă, care a avut în centru situaţia de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală.

În 23 august, procurorii Parchetului Capitalei i-au trimis în judecată în acest dosar pe Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu", pe Mimioza Maria Vulcu, fosta vicepreşedintă a comisiei de examen, pe Elena Dumitru, secretara liceului şi pe Gina Ciontu, membră în comitetul de părinţi.

Procurorii continuă cercetările pentru presupuse fapte de corupţie, într-un dosar separat, în cazul unor profesori supraveghetori şi elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Bolintineanu" în prima sesiune.

Promovabilitatea la bacalaureat în prima sesiune a fost de 55,4 la sută înaintea contestaţiilor şi de 56,4 la sută după soluţionarea acestora.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ