Banca Mondială: Balcanii de Vest ar urma să înregistreze o creştere de 3,2% în 2017 şi de 3,6% în 2018

| 27 sep, 13:11

Creşterea economică a statelor din Balcanii de Vest va accelera la 3,2% în 2017 şi la 3,6% în 2018, datorită redresării consumului intern, a majorării investiţiilor şi a exporturilor, se arată într-un raport publicat marţi de Banca Mondială, transmite Reuters.

Instituţia previziona anterior o creştere de 3% anul viitor în regiunea alcătuită din Serbia, Albania, Kosovo, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru - care desfăşoară negocieri în vederea aderării lor la Uniunea Europeană. 

Pentru acest an, Banca Mondială a îmbunătăţit uşor estimările de creştere în regiune, de la 2,6% la 2,7%, dar a avertizat că: "Avansul redus al UE, incertitudinile privind implicaţiile ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit), slăbiciunea continuă din Grecia, tensiunile politice din Turcia şi criza refugiaţilor vor continua să afecteze perspectivele de creştere". 

În ciuda acestor temeri, Banca Mondială a revizuit în creştere estimările privind Serbia, cea mai mare economie din Balcanii de Vest. Anul acesta PIB-ul Serbiei ar urma să înregistreze un avans de 2,5%, faţă de 1,8% previzionat anterior. În schimb, a fost redusă prognoza pentru Macedonia, de la 3,7% la 2%, din cauza crizei politice interne, care afectează investiţiile. 

Creşterea economică în viitorul apropiat ar trebui să ducă la scăderea ratei şomajului în regiune, până la 20,3% în acest an, se arată în raportul publicat de Banca Mondială. Cu toate acestea, şomajul în rândul tinerilor rămâne la un nivel ridicat: 54,3% în Bosnia şi aproape 39% în Muntenegru.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ