Bani risipiţi în sistemul de sănătate pentru achiziţionarea unui soft care nu a funcţionat niciodată

| 07 dec, 14:20

Milioane de dolari au fost risipiţi în sistemul de sănătate prin achiziţionarea unui soft de înaltă performanţă care nu a funcţionat în niciun spital. Sistemul care ar fi trebuit sa fie utilizat în 16 spitale a costat până acum peste 14 milioane de dolari. Şi ar fi trebuit să asigure un control mai bun al costurilor şi al alocării resurselor.

Ministerul Sănătăţii a încheiat în anul 2000 un contract cu firmele Compaq computer România şi Siemens Business Services pentru informatizarea administrării spitalelor. Era un proiect prin care ar fi trebuit să fie îmbunătăţită calitatea serviciilor medicale şi să fie controlate mai bine resursele în 34 de spitale.

22 de milioane de dolari era suma pe care statul urma să o aloce proiectului printr-un credit extern.Cu aceşti bani are fi trebuit să fie cumpărate sistemele IT de înaltă performanţă pentru unităţile sanitare din judeţele Argeş, Mureş şi Sibiu.

După şapte ani, guvernul a hotărât că sumele vor fi asigurate din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii şi a decis să aloce 18,4 milioane de lei pentru sistemul IT, care urma să fie implementat în spitalele din Bucureşti şi încă 13 judeţe. Au fost încheiate mai multe acte adiţionale la proiectul din anul 2000 şi au fost modificate mai multe clauze. Nu s-a facut şi o licitaţie publică aşa cum prevedea noua legislaţie se arată în raportul Corpului de Control al premierului.

A fost menţinut preţul inţial de 22 de milioane de dolari, dar numărul spitalelor a fost redus la 34 la 16 şi până la urmă sistemul a fost implementat în două spitale: Institutul Fundeni şi Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Mureş, dar nici acolo sistemul nu a funcţionat. Ministerul a plătit însă peste 14 milioane de dolari în prioada 2008-2015 pentru sistemul inutilizabil.

Corpul de Control mai arată că există indicii că a cumparat în mod nejustificat şi 430 de licenţe pentru managementul pacienţilor şi a plătit pentru ele peste 4milioane şi jumătate de dolari.

Tag-uri: soft, spitale
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ