Băsescu cere Senatului rediscutarea Înfiinţarea Fundaţiei Proiect Ferentari

| 23 dec, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a acerut Senatului reexaminarea legii privind înfiinţarea Fundaţiei 'Proiect Ferentari', cu rol declarat de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale cetăţenilor de etnie romă.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat luni Senatului reexaminarea Legii privind înfiinţarea Fundaţiei 'Proiect Ferentari', 'în sensul respingerii acestui act normativ', între motivele invocate de şeful statului fiind şi suprapunerea atribuţiilor fundaţiei cu cele ale Agenţiei Naţionale pentru Romi, informează Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.

Preşedintele îşi motivează cererea arătând că actul normativ trimis spre promulgare prevede, în cuprinsul art. 1, prin derogare de la Ordonanţa Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, înfiinţarea Fundaţiei 'Proiect Ferentari' a Secretariatului General al Guvernului. Dar, 'în cuprinsul art. 1 nu se menţionează, în mod expres, prevederile de la care se face derogarea prin acest act normativ, ale OG 26/2000. Totodată, nu se prevede ce rol are SGG, prin atribuire echivocă 'se înfiinţează Fundaţia 'Proiect Ferentari' a SGG', nefiind deci clar dacă fundaţia se află în subordonarea SGG sau acesta este fondator al acestei entităţi'.

De asemenea, susţine preşedintele Băsescu, nu se stabilesc în mod clar în expunerea de motive argumentele care stau la baza derogării prevăzute la art. 1, simpla invocare a 'situaţiei de fapt existente la momentul actual', nefiind suficientă să fundamenteze elaborarea proiectului de lege de către Guvern.

În context, preşedintele semnalează că activităţile fundaţiei, enumerate în art. 3, se suprapun cu atribuţiile Agenţiei Naţionale pentru Romi, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

De asemenea, şeful statului arată că legea prevede, la art. 2, că fundaţia are ca obiective principale îmbunătăţirea permanentă a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor de etnie romă în comunităţile în care aceştia trăiesc, precum şi identificarea şi administrarea finanţării, cu celeritate şi transparenţă, a obiectivelor de investiţii în comunităţile de romi, indiferent dacă acestea se află în mediul urban sau rural.

'În ceea ce priveşte perspectiva importanţei şi utilităţii obiectivelor acestei fundaţii, în art. 2 din lege, lipsesc principiile de bază care privesc organizarea şi funcţionarea persoanei juridice nou-înfiinţate, principii a căror detaliere ar conduce la definirea clară a statutului propriu', susţine Traian Băsescu.

În plus, Băsescu semnalează că în art. 6 din acest act normativ se reglementează structura organului de conducere a acestei persoane juridice care ar urma să fie compus din şapte membri, dar nu se precizează criteriile de selecţie pentru al şaptelea membru, un reprezentant al unei organizaţii neguvernamentale, fiind desemnat de către SGG.

În opinia şefului statului, acest lucru 'nu poate decât să arate, în mod neechivoc, faptul că această fundaţie nu are o capacitate reală de a fi în afara deciziei politice, deşi se menţionează, la art. 1 al actului normativ trimis spre promulgare, că această fundaţie este o persoană juridică română, apolitică şi de utilitate publică'.

'De asemenea, facem observaţia că denumirea fundaţiei creează confuzie cu privire la destinaţia propriu-zisă a acestui organism. Denumirea induce percepţia că organismul se va concentra pe situaţia comunităţii rome din aria urbană Ferentari, în timp ce aria obiectivelor arată că această fundaţie va urmări 'îmbunătăţirea permanentă a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor români de etnie romă în comunităţile în care aceştia trăiesc' (art. 2 lit. a)', adaugă Traian Băsescu.

'Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea legii trimisă spre promulgare, în sensul respingerii acestui act normativ, ţinând cont de motivele invocate', concluzionează Traian Băsescu, în cererea adresată preşedintelui Senatului, Crin Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ