Băsescu cerşeşte suspendarea

| 04 oct, 2013

Când guvernarea merge bine, iar pe scena politică domneşte un oarecare climat de normalitate, Traian Băsescu are grijă să declanşeze şi apoi să întreţină conflicte.

Intervenţia de joi a şefului statului nu este nici pe departe un episod izolat. Este “modul de lucru” al preşedintelui. Indiferent că România i-a avut premieri pe Călin Popescu Tăriceanu sau Victor Ponta, atunci când prim-miniştrii au refuzat să fie marionete ale Palatului Cotroceni, Traian Băsescu a acţionat conflictual şi iresponsabil, fără a ţine cont că un climat de instabilitate şi tensiunile politice afectează în mod direct cetăţenii.

În acest context, una dintre mizele gestului preşedintelui este tocmai aceea de “a culege” antipatiile adversarilor politici şi de a le potenţa. Logica ieşirii lui Traian Băsescu este aceea de a îmbogăţi zestrea electorală a PMP, de a se erija în lider al opoziţiei, din moment ce Mişcarea Populară nu numai că nu creşte în sondaje, dar este tot mai apatică, lipsită de lideri şi mai ales de un program coerent ca partid de opoziţie. Prin urmare, după turneul din vară, Traian Băsescu şi-a asumat şi o “sesiune” de toamnă  pentru ridicarea cotei PMP.

Astfel, reactivarea temei suspendării, temă recurentă în mandatele ca preşedinte ale lui Traian Băsescu, era strict o problemă de timp. Cel mai vocal susţinător al suspendării şefului statului s-a dovedit acelaşi Dan Voiculescu, liderul onorific al PC exprimându-se în aceeaşi direcţie şi cu alte ocazii când Traian Băsescu a comis derapaje în raport cu prevederile constituţionale.

Poziţia conservatorilor a fost exprimată printr-un comunicat în care se vorbeşte despre legitimitatea unei noi suspendări "Traian Băsescu a încălcat din nou, grav, Constituţia, încercând să influenţeze direct Justiţia din România. El a declarat public că a avut o discuţie telefonică cu procurorul Tiberiu Niţu pe marginea revocării lui Lucian Papici de la DNA, intervenind în favoarea acestuia(…). Abdicând de la prevederile art.1 alin.4 din Constituţie, care consacră separaţia puterilor în stat, Traian Băsescu a încălcat legea supremă. În aceste condiţii grave, în care Băsescu însuşi îşi admite intervenţiile pe lângă procurori, ar fi firesc ca majoritatea parlamentară să iniţieze o nouă procedură de suspendare”, se susţine în comunicatul PC.

Prin poziţionarea precipitată, PC nu face altceva decât să cadă în capcana întinsă de preşedintele Băsescu. Declanşarea procedurii de suspendare ar presupune aruncarea României într-o criză politică majoră tocmai acum când ţara s-a stabilizat, economia a început să dea rezultatele scontate, iar populaţia este mulţumită de coordonatele guvernării. Totodată, România nu-şi poate permite paşi greşiţi pe MCV, iar aderarea la Schengen riscă să fie compromisă dacă ţara noastră va da semnalul instabilităţii politice.

Acestor argumente li se adaugă şi unul da natură tehnică – suspendarea nu s-ar putea finaliza prin demitere, în contextul deciziei CCR care prevede intrarea în vigoare a pragului de 30% la referendum numai la un an de la promulgarea  legii. Cu alte cuvinte, demersul nu ar avea nicio finalitate, iar Traian Băsescu ar fi reconfirmat în funcţie în pofida unui vot popular masiv împotriva sa, aşa cum s-a întâmplat şi în iulie 2012. De asemenea, suspendarea devine inutilă în condiţiile în care Traian Băsescu intră în ultimul său an de mandat ca preşedinte al României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 oct, 2013
Theo
Articolul este un cumul de minciuni si afirmatii eronate iar autorul,pe care l-am mai citit aici,este un mincinos precum stapinii lui de la PC.Sa-ti fie rusine pentru ca mistifici adevarul intr-un mod ordinar!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ