Băsescu: Guvernul trebuie să creeze un program care să reducă şomajul în rândul tinerilor

| 28 iun, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, la Bruxelles, că Guvernul trebuie să realizeze un program de implementare a reducerii şomajului în rândul tinerilor, pe care să-l prezinte înainte de ianuarie 2014, în contextul în care Consiliul European a decis alocarea a şase miliarde de euro ţărilor UE privind crearea de locuri de muncă pentru aceştia.

"S-au alocat şase miliarde de euro pentru creare de locuri de muncă pentru tineri pentru exerciţiul 2014 - 2020. Astăzi s-a stabilit că aceşti şase miliarde de euro se vor cheltui în perioada 2014 - 2015. Sunt doi ani în care banii se vor cheltui. Dacă vă veţi uita în concluzii nu se spune "se pun la dispoziţie", ci imperativ se precizează că trebuie cheltuiţi. România are alocate din cele şase miliarde 400 de milioane destinate persoanelor defavorizate, care vizează mediul rural, cât şi mediul urban. Deci Guvernul poate să dirijeze cele 400 de milioane de euro în doi ani către diminuarea şomajului în rândul tinerilor", a spus Băsescu, la Bruxelles, după Consiliul European. 

Potrivit acestuia, s-a mai stabilit că banii care rămân de la programe neimplementate sau cei care nu au fost angajaţi, ce se estimează că sunt circa două miliarde euro, vor fi cheltuiţi în acelaşi interval de timp, respectiv 2014 - 2015, cu aceeaşi destinaţie - reducerea şomajului în rândul tinerilor. 

"Dacă socotelile noastre sunt corecte, păstrând o proporţie, ar trebui să ajungem la 470-500 de milioane de euro şi cu distribuirea acestor două miliarde. Fac o apreciere foarte prudentă. Comisia va face calculele în perioada următoare", a spus şeful statului. 

El a arătat în acest context că Guvernul trebuie să realizeze un program privind reducerea şomajului în rândul tinerilor. 

"Având în vedere că aceşti bani trebuie cheltuiţi este foarte important ca guvernele naţionale să realizeze un plan, program de implementare a acestei priorităţi - reducerea şomajului în rândul tinerilor. Ceea ce înseamnă că la Comisie cu suficient timp înainte de ianuarie 2014 trebuie prezentat acest plan. Nimeni nu va da banii fără să existe un plan convingător. Asta vreau să se înţeleagă foarte bine şi nu exclud posibilitatea ca pentru statele care nu au capacitate să prezinte un plan corespunzător şi să utilizeze sumele alocate în cei doi ani banii să fie redistribuiţi, pentru că exact asta spune şi hotărârea Consiliului, din alte programe banii se redistribuie sau din programe nefinalizate", a spus preşedintele Băsescu, subliniind că este pentru prima dată când banii trebuie cheltuiţi pentru tineri.

Şeful statului a punctat că în ceea ce priveşte România banii se vor îndrepta către trei zone unde şomajul în rândul tinerilor este de peste 25%, respectiv sud-Muntenia, centru şi regiunea sud-est.

El a indicat că în afara programului stabilit de Consiliul European se mai derulează programe ale Băncii Europene de Investiţii pe care România ar trebui să le acceseze "Investiţii în competenţe" şi "Locuri de muncă pentru tineri"

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ