Băsescu îşi bate joc de FMI şi s-ar putea să plătească

| 03 feb, 2014

Traian Băsescu nu pare dispus să renunţe la sabotajul sistematic pe care îl practică vizavi de Executiv. Şeful statului a exportat disputa cu premierul Victor Ponta inclusiv în zona negocierilor cu FMI.

Altădată un mare susţinător al acordurilor stand-by cu Fondul, preşedintele încearcă cu tot dinadinsul să permenentizeze conflictul, acţionând într-un registru populist şi în total dezacord în raport cu priorităţile cetăţenilor pe care pretinde că îi reprezintă.

Astfel, preşedintele Băsescu a avut duminică, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu delegația comună a Fondului Monetar Internaţional, CE şi Banca Mondială. Şi de această dată, şeful statului a ţinut să precizeze că nu susţine introducerea unei accize suplimentare pentru benzină şi motorină, deoarece nu o consideră necesară.

Dincolo însă de jocul perfid al Cotroceniului, creşterea accizei la carburanţi este însă o decizie acceptată de toţi partenerii din USL, care va intra în vigoare din 1 aprilie 2014. Conform anunţului premierului Ponta de săptămâna trecută, indiferent de poziţionarea şefului statului, acordul cu FMI rămâne în picioare.

Inflexibilitatea preşedintelui Băsescu are desigur mize electorale. Liderul de la Cotroceni încearcă să genereze o agendă paralelă şi totodată un culoar de atac pentru PMP-ul în care s-a înregimentat Elena Udrea. În realitate, dacă dorim ca România să poată face investiţii, dacă vrem autostrăzi, dacă vrem ca domenii prioritare precum Educaţia sau Sănătatea să fie finanţate corespunzător, este nevoie de asigurarea bugetelor necesare. Toate aceste fonduri nu pot fi alocate decât dacă vor exista surse de finanţare.

În pofida explicaţiilor pe care Traian Băsescu le-a primit de la delegaţia comună a FMI, CE şi BM, şeful statului nu pare dispus a face un pas înapoi. Fiindcă este evident chair şi pentru nespecialiştii în economie că bugetul nu se poate modifica doar pentru că Traian Băsescu vizează mize politicianiste. Prin urmare, solicitarea şefului statului nu este altceva decât un bluf politic.

De altfel, preşedintele a fost atenţionat chiar de către oficialii instituţiilor financiare internaţionale prezenţi la întâlnirea de la Cotroceni că bugetul nu poate face obiectul unor mize politice şi de imagine. Boicotarea acordului cu FMI pe care mizează Traian Băsescu nu are niciun fundament, iar abordarea denotă iresponsabilitate. Existenţa unui acord preventiv de tip stand-by cu FMI oferea ţării noastre o plasă de siguranţă în caz că dinamica la nivel european nu ar fi permis continuarea trendului de reviriment economic înregistrat în ultimii aproximativ doi ani.

Dacă în plan intern jocurile politice conflictuale practicate de Traian Băsescu sunt recunoscute, abordarea de pe poziţii de forţă a relaţiei cu organismele internaţionale financiare nu va fi acceptată. Iar tot acest joc murdar al preşedintelui va căpăta un efect de bumerang, afectându-i credibilitatea şi aşa serios erodată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ