Băsescu persistă în eroare

| 25 noi, 2013

Acciza de 7 eurocenţi nu este prevăzută în proiectul bugetului, ci este introdusă în Codul Fiscal. Ceea ce înseamnă că preşedintele Traian Băsescu nu vrea să înţeleagă că procedurile instituţionale şi constituţionale nu îţi permit să întorci o lege pentru că vrei altă lege respinsă.

Pentru că presa avea puţine subiecte de dezbatere, Traian Băsescu s-a decis să condimenteze puţin agenda publică. Astfel, la ceas de seară, şeful statului a vorbit aproape o oră de la tribuna Cotroceniului despre cât de necugetat este premierul şi despre cum va respinge el bugetul pe motiv că îi afectează pe români, prin prisma accizei de 7 eurocenţi convenită de Guvernul Ponta în negocierile cu FMI.

Principala miză a intervenţiei lui Traian Băsescu nu a fost neapărat aceea de a ţine lecţii de economie Executivului – capitol la care şeful statului oricum are numeroase carenţe – ci mai degrabă aceea de a estompa una dintre temele care, în mod normal, ar trebui să ţină capul de afiş al începutului de săptămână. Adică demersul privind înfiinţarea unei Comisii de anchetă care să analizeze tranzacţia cu terenul agricol de aproximativ 300 hectare din judeţul Călăraşi în care este implicată familia Băsescu. Prin urmare, obiectivul de a impune o pseudo-agendă i-a reuşit preşedintelui, mai ales în zona mijloacelor de presă care îi sunt încă fidele şefului statului.

În realitate, temele atacate de preşedintele Băsescu în intervenţia sa de la Cotroceni nici nu ar trebui comentate, dacă ne referim la maniera extrem de superficială şi pe alocuri obtuză în care şeful statului interpretează un subiect deosebit de importantă precum adoptarea Legii bugetului pentru anul 2014.

Astfel, preşedintele a reluat una dintre abordările predilecte ale discursului său public – conflictualitatea. Traian Băsescu nu a ezitat să afirme că va retrimite Legea bugetului spre a fi reanalizată în Parlament. Iar dacă nici în urma acestui demers nu va fi eliminată acciza de 7 eurocenţi prevăzută de Cabinetul Ponta, atunci acelaşi preşedinte a ameninţat că va sesiza Curtea Constitutţională.

Dincolo de ridicolul situaţiei în sine – a poza în apărătorul populaţiei când acum 3 ani ai girat cele mai severe măsuri de austeritate din istoria recentă a României – Traian Băsescu face o serie de confuzii greu de acceptat la acest nivel. Fiindcă acciza de 7 eurocenţi nu este prevăzută în proiectul bugetului, ci este introdusă în Codul Fiscal. Ceea ce înseamnă că preşedintele Băsescu nu vrea să înţeleagă că procedurile instituţionale şi constituţionale nu îţi permit să întorci o lege pentru că vrei altă lege respinsă.

Cu alte cuvinte, şeful statului invocă în mod repetat prevederile alte legi, nu cea a bugetului pe 2014, şi ameninţă să saboteze un proiect de buget care este esenţial a fi adoptat cât mai rapid, astfel încât creşterile de pensii şi ale salariului minim pe economie să fie posibile de la 1 ianuarie 2014.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 noi, 2013
cantautor
parca ziceam ca pensiile se indexeaza...nu cresc...
asa,ca intre noi,finantistii...
finantistul Ionescu...
25 noi, 2013
Ion
Foarte bine
Este foarte bine ca ati facut precizarile necesare, putini stiu ca problema accizei nu este o problema a legii bugetului. Articol foarte bun!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ