Liviu Voinea: Execuţia bugetară a fost sub aşteptări, nu s-au făcut estimări greşite

| 30 oct, 2013

Execuţia bugetară a fost sub nivelul aşteptărilor, nu s-au făcut estimări greşite la construcţia bugetului pe 2013, a declarat miercuri, la finalul şedinţei de guvern, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

El a explicat că estimările de la începutul anului au luat în calcul o creştere a veniturilor bugetare, pentru aceleaşi impozite ca în anul 2012, cu 6,3% - rata de creştere a PIB nominal (rata reală plus deflatorul), la care s-a adăugat separat o sumă de trei miliarde de lei care ar fi trebuit colectată în urma introducerii unui pachet fiscal nou, în 2013, care cuprindea printre alte măsuri fiscale şi impozitarea veniturilor suplimentare din liberalizarea pieţei gazelor naturale.

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, au fost realizate doar 25 - 30% din veniturile estimate din suprataxarea companiilor energetice, dar încasările ar putea reveni în trimestrul patru la nivelul programat, atunci când creşte consumul de gaze naturale, pe perioada iernii.

Printre alte venituri bugetare nerealizate în 2013 la nivelul programat se numără sume importante din impozitul pe profiturile băncilor, o sumă de 1,4 miliarde lei de la BNR, precum şi veniturile din accize, care au scăzut în perioada verii, pe fondul unei creşteri a evaziunii fiscale în condiţiile reorganizării Fiscului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ