CCR către Băsescu – atacarea la Curte a bugetului este un tertip

| 06 dec, 2013

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, i-a transmis lui Traian Băsescu că nu are de gând să intre în jocul său.

După ce l-am ascultat aproape seară de seară în ultimele două săptămâni pe președintele Traian Băsescu amenințând că va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a bloca adoptarea bugetului de stat și cunoscând cinismul personajului, este de acum aproape o certitudine că la 1 ianuarie 2014 noua programare bugetară nu va fi în vigoare.

Astfel, în ultima conferință de presă organizată la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a avertizat că, deși este dispus să promulge imediat proiectul de buget al asigurărilor sociale, în ceea ce privește proiectul bugetului de stat ar putea să uzeze de întreg intervalul legal pe care îl are la dispoziție pentru a ”studia” problemele, urmând ca ulterior să îl retrimită spre reexaminare către Parlament. În mod firesc se ridică întrebarea de ce mai are nevoie președintele să ”analizeze” atât un proiect pe care a anunțat în repetate rânduri că îl respinge din pricina faimoasei accize de 7 eurocenți pe litrul de combustibil. Iar răspunsul este evident: ca să șicaneze guvernul Ponta și majoritatea USL și să întrețină un conflict al cărui unic scop este să acopere scandalul achiziției terenului de la Nana și, mai nou, cel în care este implicat iubitul Ioanei Băsescu, Radu Pricop.

Problema pentru Traian Băsescu este că, utilizând doar instrumentul reexaminării, proiectul bugetului de stat poate să se reîntoarcă foarte repede la promulgare. Chiar dacă va retrimite Parlamentului bugetul în pragul Anului Nou, majoritatea USL este suficient de puternică și va fi, cu siguranță, îndeajuns de enervată pentru a se mobiliza și a readopta proiectul în timp record. Așa încât, președintele a anunțat că se gândește inclusiv la o sesizare adresată Curții Constituționale.

Numai că, aici, lucrurile nu stau deloc așa cum și-ar dori Traian Băsescu. Curtea a mai fost o dată sesizată să se pronunțe în privința unor elemente legislative de ordin bugetar și și-a declinat, așa cum este și firesc competența.

Mai mult, CCR, prin vocea președintelui său Augustin Zegrean i-a transmis lui Traian Băsescu că nu are de gând să intre în jocul său. Astfel, într-un interviu acordat Agerpres, președintele Curții Constituționale a afirmat că, deși CCR a mai fost sesizată să verifice constituționalitatea unor legi sau ordonanțe în care este vorba despre accize sau de taxe, controlul său se limitează la conformitatea cu Legea Fundamentală. "În rest, dacă legile fac bine sau fac rău populației nu este problema noastră și lucrul acesta aș vrea să se înțeleagă, pentru că mulți ne învinuiesc pe noi pentru legile care se adoptă", a adăugat Augustin Zegrean.

Altfel spus, președintele Curții Constituționale îl avertizează pe Traian Băsescu că, dacă va merge pe ipoteza unei sesizări de neconstituționalitate la legea bugetului, aceasta nu poate viza decât chestiuni procedurale, neintrând în atribuțiile CCR să se pronunțe pe fondul legislativ. Or, în ceea ce privește procedura urmată, aceasta a fost deja legitimată, în contextul în care PDL, care și-a manifestat nemuțumirea față de cum au decurs dezbaterile și care s-a specializat în contestări la Curte, nu a găsit niciun motiv de sesizare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ