Ponta câștigă de fapt din amânarea accizei la carburanți

| 20 dec, 2013

Degeaba a ajuns la o înțelegere cu premierul Victor Ponta, în mentalul colectiv, până spre primăvară, a rămas setată ideea că Traian Băsescu a sabotat bugetul.

Traian Băsescu a ieșit aproape jubilând cu o declarație pe marginea înțelegerii cu premierul Victor Ponta pe tema bugetului. "De aceea m-am şi bucurat că am ajuns la o înţelegere, astăzi, cu premierul, la soluţia neaplicării accizei la benzină şi motorină, de la 1 ianuarie, pentru că riscam ca, pentru Televiziune, să ne trezim că liberalii pleacă de data asta, când e vorba de buget, şi rămânem fără buget de tot", a declarat Băsescu.

Sugestia este străvezie, Băsescu bate șaua să priceapă naivii din anturajul său, cum i-a forțat el mâna lui Victor Ponta, provocând înfrângerea USL într-o dispută eminamente politică, dar pe miză economică. Dar, oare, chiar așa să fie? Cine pierde și cine câștigă din amânarea accizei pe combustibil?

Traian Băsescu este naiv dacă își imaginează că mai poate repara ceva, pe ultima sută din 2013, din deficitul de imagine pe care și l-a creat prin blocajul bugetului. Informația circulă greu și imprevizibil prin țară, românii nu mai vor să -și încarce sărbătorile cu excesele sale politice. Degeaba a ajuns la o înțelegere cu premierul, în mentalul colectiv, până spre primăvară, a rămas setată ideea că Băsescu a sabotat bugetul. Trecând peste detaliul subtil că, forțat cu ușa, Băsescu ar fi reculat în ultima clipă și nu și-ar fi permis să blocheze realmente... Președintele a făcut exact ca șoferul nerăbdător, la stop. Este drept că n-a trecut pe roșu, dar a tot mușcat din cașcaval, trecând peste linia continuă și devenind astfel pasibil de amendă. Pentru șoferul aflat în această situație, practic, paguba este dublă. Nici n-ai pârlit stopul, economisind astfel timp, dar nici n-ai scăpat de amendă, camera de supraveghere consemnând fără dubii că ai intrat în intersecție, după culoarea roșie a semaforului.

Dincolo de acest efect psihologic, de care se va mai ciocni, strict tehnic putem spune că premierul Ponta este de fapt în câștig. Este ridicol pentru Băsescu, dar se pare că din toate aceste contrări pe tema accizei reiese că, până la urmă i-a ridicat involuntar mingea la fileu premierului, făcând jocul acestuia. Deși la prima vedere Ponta pare să fi făcut un pas înapoi, premierul împușcă de fapt trei iepuri dintr-o lovitură: promulgă bugetul, aplanează nemulțumirile venite dinspre transportatori și în plus creează o presiune suplimentară pe ANAF și Ministerul Finanțelor în sensul eficientizării colectării taxelor și impozitelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 dec, 2013
cantautor
ingrata munca ai baiatule...
pana acum cateva zile ne aratai ce marete realizari aduce acciza...
acum ne arati ce minunata este amanarea...
de fapt mananci "rahat"..
interesant este ca incerci sa ne spui noua, ca iti si place...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ