Ponta: Ne pregătim pentru varianta de nedorit în care Băsescu retrimite bugetul în Parlament

| 02 dec, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa BPN al PSD, că social-democraţii sunt pregătiţi şi pentru varianta de nedorit în care preşedintele Traian Băsescu va retrimite Legea bugetului pe 2014 în Parlament, parlamentarii USL fiind mobilizaţi pentru un nou vot.

"Am discutat azi şi ne pregătim şi pentru varianta de nedorit a retrimiterii bugetului. Nu s-a întâmplat niciodată în 23 de ani dar, dacă va fi retrimis, evident, avem mobilizaţi parlamentarii. Mâine (marţi, n.r.) avem şedinţa grupurilor reunite USL, să fim mobilizaţi şi pentru situaţia în care preşedintele mai se joacă de-a bugetul, ca să-l voteze a doua oară", a spus Ponta, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca preşedintele Traian Băsescu să conteste Legea bugetului pe 2014 la Curtea Constituţională, Ponta a subliniat că o eventuală contestaţie trebuie să aibă la bază prevederi constituţionale.

"Sincer, ideea de a contesta la Curte trebuie totuşi să se bazeze pe ceva. Nu aş vrea să dăm preşedintelui un drept de a contesta fără motive la Curte, un drept pe care nu-l are. Bugetul României, conform Constituţiei, proiectul e întocmit de Guvern şi votat de Parlament. Din acest motiv, niciodată nu a fost atacat pentru constituţionalitate", a spus Ponta.

El a spus că dacă Băsescu va contesta bugetul ppe 2014 la Curte doar pentru a şicana Guvernul şi Parlamentul, atunci cei care vor plăti această şicană a preşedintelui vor fi pensionarii, care nu vor putea primi pensia mărită, cei cu salariu minim, respectiv un milion de români, care nu vor avea salariu mărit, medicii, rezidenţii, profesorii debutanţi, în condiţiile în care nici subvenţiile în agricultură nu vor putea fi plătite.

"Milioane de români, aproape toţi românii, vor avea de suferit pentru o hachiţă a unui om care intră în ultimul an de mandat şi atunci mai vrea să mai încurce puţin. Sper ca preşedintele până la urmă să găsească resursa de responsabilitate şi să nu facă ce nu s-a îmtâmplat niciodată în 24 de ani", a spus Ponta.

Întrebat dacă exclude propunerea lui Traian Băsescu de a renunţa la acciza pe carburanţi, Ponta a răspuns: "E o propunere demagogică, făcută pentru presă. Traian Băsescu nu e atât de ignorant să nu ştie că acciza e prevăzută în altă lege, nu în Legea bugetului. E o acciză care oricum intră în vigoare la 1 ianuarie", a spus Ponta.

El a mai arătat că acciza a fost negociată cu partenerii internaţionali, iar orice schimbare din parametrii negociaţi face ca România să nu mai aibă buget sau acord cu partenerii internaţionali.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la combustil, propusă de Guvern. "Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil voi trimite înapoi bugetul de stat la Parlament", a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă, invocând şi posibilitatea de a ataca legea bugetului la Curtea Constituţională.

"O spun în mod categoric, dacă nu se renunţă la creşterea accizei, voi trimite înapoi bugetul de stat, iar apoi îl voi ataca şi la CC", a spus preşedintele Traian Băsescu, precizând că este vorba de un "avertisment".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ