Dacă Băsescu vrea să respingă bugetul, trebuie să o facă acum!

| 06 dec, 2013

Români, trăim zile interesante, zile în care ne vom da seama, sper, odată pentru totdeauna, dacă Traian Băsescu este într-adevăr îngrijorat de situaţia economică a ţărişoarei sau dacă, dimpotrivă, toate gesturile sale din ultima perioadă fac parte din fişa postului de „Gigi Contra” al politicii româneşti.

Care sunt coordonatele zilelor următoare? Atât noi, cetăţenii, cât şi Traian Băsescu cunoaştem Bugetul pe 2014; Băsescu a spus că va respinge Bugetul, din motive de acciză de 7 cenţi. Da, 230 de miliarde de lei blocate din cauza unei accize de 7 cenţi, o cunoaştem şi noi. Traian Băsescu nu mai are nevoie de alte analize pentru a respinge Bugetul, aşa că nu are niciun motiv logic, responsabil, de lider responsabil, apropiat de popor, cum îi place să pozeze mai nou, să tergiverseze procesul. Chiar preşedintele a spus că îl va respinge... din principiu. Prin urmare, Băsescu nu trebuie să îşi împingă jocul de offside făcut puterii USL pe întreaga perioadă de 20 de zile, intervalul maxim de analiză a unei legi prevăzut în... lege.

Dacă Traian Băsescu va prelungi disecarea Bugetului pe cele 20 de zile, dacă va lua, de-a fir a păr, paragraf cu paragraf, rând cu rând, literă cu literă această lege, pentru ca la final să ne spună că Bugetul pe 2014 este minunat, cu excepţia accizei pe benzină, înseamnă că îşi bate joc de noi toţi. Acest scenariu negru, lugubru, ar echivala cu dovada supremă a faptului că Băsescu nu vrea să facă un bine „românlor” (sic!), scopul său fiind acela de a crea blocaj, incertitudine şi scandal generalizat pe scena politică, instituţională şi economică din România.

Un astfel de blocaj forţat pe subiectul Bugetului din partea preşedintelui ar trebui condamnat de întreaga opinie publică – jurnalişti, analişti, ONG-işti şi politicieni (ai puterii şi ai opoziţiei laolaltă) din România. Nu te poţi juca cu 230 de miliarde de lei, Bugetul pe 2014 al României, doar pentru că ţie nu îţi convine o acciză de 7 eurocenţi. Sau, hai, te poţi juca în 2-3 conferinţe de presă, 2-3 zile, să te dai tu cocoş, să le demonstrezi tuturor că semnătura ta încă mai contează, dar nu 20 de zile, în dispreţ faţă de milioanele de pensionari, angajaţi cu salariul minim, profesori debutanţi, medici rezidenţi, firme private, oameni care vor ca România să pornească la sfert de cheie începând cu 1 ianuarie 2014! Or, scenariul lui Băsescu înseamnă că vom porni spre 2014 cu motorul gripat.

În această ecuaţie, este foarte important semnalul pe care Traian Băsescu l-a primit dinspre CCR. Dacă nu ştiaţi, planul sumbru nu se opreşte doar la cele 20 de zile! Elasticul bugetar va fi întins, în strategiile bolnave făcute pe dealul Cotrocenilor, şi după această dată. Concret, Traian Băsescu ar vrea ca, după întoarcerea Bugetului în Parlament, respectiv întoarcerea Bugetului dinspre Parlament spre preşedinte în aceeaşi formă – ştiu, pare un joc de-a şoarecele şi Pisicul, să atace Bugetul şi la CCR. Doar că „strălucitul” scenariu al preşedintelui s-a izbit de fundătura Augustin Zegrean.

Preşedintele CCR i-a transmis destul de clar preşedintelui României – mai clar de-atât şi ar fi părut că avem de-a face cu o adevărată răzvrătire – că o eventuală contestare a Bugetului la CCR e aproape inutilă, motivând foarte corect: „CCR nu se ocupă de finanţele statului”. Cel mai probabil, însă, jocul preşedintelui are prinsă în schemă şi această instituţie. Pentru că, în fond, Traian Băsescu ştie că nu are nicio şansă, acciza va rămâne acolo, dar el are nevoie de valuri şi efecte cât mai negative pe întreaga linie a efectelor generate de gestul său: curs leu-euro cât mai instabil, relaţie confuză a României cu creditorii internaţionali, bugetari şi pensionari nemulţumiţi că nu şi-au primit măririle, privaţi şi angajaţi frustraţi pentru că nu ştiu pe ce coordonate să îşi facă business planurile pentru la anul.

Din toate aceste puncte de vedere enumerate mai sus, un aspect este extrem de important: momentul în care Băsescu va trimite înapoi Bugetul spre Parlament. Dacă preşedintelui îi vor fi suficiente 2-3 zile să facă acest gest, atunci România poate respira uşurată. Dacă, însă, va întinde coarda cât se poate de mult, instituţional şi legal vorbind, atunci este clar că Băsescu este rău intenţionat, că funcţionează în logica „După mine, potopul!”.

Privit din perspectiva publicului larg, războiul declanşat de preşedinte riscă să i se întoarcă, cu efect de bumerang, direct în moalele capului politic. După luni de relativă linişte pe scena politică, românii au început să se obişnuiască cu perspectiva unor ape mai calme, în care fiecare să-şi vadă de treabă. Jihadul pe care l-ar declanşa Băsescu ar transforma întreg spaţiul public din România într-un ring de box, iar primii care ar ieşi cu vânătăi de pe scenă nu vor fi băsiştii sau useliştii, ci noi, cetăţenii români care speră la un 2014 mai bun, cu sau fără acciză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 dec, 2013
cantautor
si eu consider ca este inutil,dar este tehnic posibil...
Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că la Curte pot fi contestate legi sau ordonanţe ale Guvernului în care este vorba de accize sau taxe, dacă cineva le consideră neconstituţionale.

„La Curte pot fi contestate legi şi ordonanţe ale Guvernului. Dacă în legi sau ordonanţe ale Guvernului este vorba despre accize sau taxe pe care cineva le consideră că ar fi neconstituţionale, sigur că poate să se adreseze Curţii”, a spus Zegrean.

Şeful CCR a mai afirmat că instituţia pe care o conduce nu face decât să verifice dacă actele normative respectă Legea fundamentală. "În rest, dacă legile fac bine sau fac rău populaţiei nu este problema noastră şi lucrul acesta aş vrea să se înţeleagă, pentru că mulţi ne învinuiesc pe noi pentru legile care se adoptă", a subliniat Zegrean.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ