Băsescu face orice pentru a nu se discuta de comisia Nana

| 28 noi, 2013

Traian Băsescu nu se potolește și este foarte probabil să încerce să meargă până în pânzele albe, inventând noi și noi subiecte și scandaluri artificiale pentru a muta atenția opiniei publice dinspre comisia care anchetează cazul ”Călărași”.

De pe 7 noiembrie încoace, adică de la momentul la care s-a declanșat scandalul legat de achiziționarea de către Ioana Băsescu a terenului din comuna Nana, județul Călărași, președintele Traian Băsescu s-a lansat într-o ofensivă fără precedent, încercând să abată atenția opiniei publice de la scandalul de trafic de influență în care este direct implicat.

Tema principală a atacurilor președintelui a fost legată până în prezent de proiectul de buget pentru 2014. Profitând de fobiile populației legate de creșterea prețurilor și majorarea taxelor și a impozitelor, președintele a încercat, în nenumărate rânduri, să pozeze în apărătorul românilor în fața politicilor fiscale ale cabinetului Ponta.

Astfel, Traian Băsescu a amenințat de la tribuna Palatului Cotroceni, dar și în interviurile de la Radio România Actualități și Televiziunea Națională, că va reîntoarce proiectul de buget către Parlament și chiar că va încerca să găsească un motiv pentru a-l ataca la Curtea Constituțională, dacă nu se va renunța la impunerea taxei de 7 eurocenți pe litrul de carburant. "O spun în mod categoric, dacă nu se renunță la creșterea accizei, voi trimite înapoi bugetul de stat, iar apoi îl voi ataca și la CCR", a spus președintele Traian Basescu, precizând că este vorba de un "avertisment".

Numai că ”avertismentul” președintelui este cât se poate de iresponsabil și de duplicitar. Amenințând că blochează adoptarea bugetului, Traian Băsescu le refuză profesorilor debutanți și medicilor rezidenți șansa unor venituri majorate, se opune creșterii salariului și a venitului minim, spune nu majorării pensiilor și modernizării satului românesc. Fiindcă finanțarea necesară tuturor acestor măsuri este cuprinsă în proiectul de buget pentru anul viitor. Altfel spus, amenințările președintelui nu vizează cabinetul condus de Victor Ponta sau majoritatea USL-istă, ci sunt adresate unei populații pe care a umilit-o și a adus-o la sapă de lemn, obligând-o să ducă tot greul crizei, prin măsuri de austeritate de o duritate nemaiîntâlnită în Europa, în timp ce clientela politică a sifonat liniștită banii statului.

Mai mult, Traian Băsescu se joacă efectiv cu legea pe care este construită întreaga evoluție a economiei românești în anul ce vine și care a fost agreată, punct cu punct, împreună cu partenerii financiari internaționali. Ca urmare, duplicitatea președintelui este cu atât mai mare cu cât nimic din acest proiect de buget nu este propus la întâmplare, ci se bazează tocmai pe acordul cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană pe care același Traian Băsescu l-a promulgat.

Or, inclusiv din perspectiva acestui acord, bugetul pe anul viitor demonstrează că România își respectă cu strictețe angajamentele asumate. Făcându-se că uită cât de importantă este relația cu organismele financiare internaționale din perspectiva credibilității de care România se bucură pe piețele financiare, președintele Băsescu a mers chiar până acolo încât a afirmat că guvernul ar trebui chiar să renegocieze parametrii acordului care împiedică renunțarea la taxa de 7 eurocenți.

În plus, amenințând cu blocarea bugetului, Traian Băsescu se pune efectiv de-a curmezișul în calea măsurilor pe care cabinetul Ponta dorește să le implementeze în perspectiva creșterii absorbției fondurilor europene, blocând alocarea resurselor necesare implementării cu succes a descentralizării.

De altminteri, președintele a atacat în termeni extrem de duri inclusiv proiectul de descentralizare asupra căruia cabinetul și-a asumat răspunderea, afirmând nici mai mult nici mai puțin că ar fi o ”crimă administrativă”, deși în trecut, s-a aflat printre principalii susținători ai unui astfel de proces. ”Nu vreau să fiu alarmist, dar avertizez public că e o crimă administrativă. Și nu neapărat pentru că s-ar da peste cap funcționarea acestor instituții. Vă dau scris că dacă vor face această mișcare care este antinațională vor trebui, în câteva săptămâni, luni, să reînființeze direcții”, a avertizat Traian Băsescu.

Pe lista încercărilor lui Traian Băsescu de a genera conflicte artificiale, menite să ascundă scandalul ”Călărași”, trebuie trecută și încercarea de a suprapune ședința CSAT peste vizita premierului chinez la București, respectiv peste Forumul China - Europa Centrală și de Est. Mai mult, atunci când premierul i-a dat în vileag stratagema, tot Traian Băsescu a fost cel care l-a atacat pe Victor Ponta, încercând, prin termenii injurioși folosiți, să provoace o nouă dispută.

În sfârșit, văzând că nici USL și nici premierul nu sunt dispuși să îi facă jocul și să îi răspundă la provocări, Traian Băsescu a trecut la atac pe zona politicii externe. Exact în ziua de dinaintea summitului de la Vilnius, președintele a reactivat discursul despre unirea cu Republica Moldova: ”Sunt convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune „da” fără să ezite. Următorul proiect de ţară pentru România este: vrem să ne întregim ţara”, a afirmat Traian Băsescu. Declarația este în mod evident cât se poate de iresponsabilă, în contextul presiunilor uriașe anti-integrare pe care Republica Moldova trebuie să le suporte, fapt remarcat inclusiv de către Artur Resetnicov, fostul șef al serviciului de informații de la Chișinău. ”Nu știu dacă Băsescu înțelege că aprinde un nou fitil în regiune? Bine, nu ține cont de Moldova, dar își dă seama cum vor reacționa Ungaria și Ucraina? Potolește-te, Băse”, a comentat Artur Resetnicov.

Traian Băsescu nu se potolește însă și este foarte probabil să încerce să meargă până în pânzele albe, inventând noi și noi subiecte și scandaluri artificiale pentru a muta atenția opiniei publice dinspre Comisia care anchetează cazul ”Călărași”. Stratagema utilizată de către președinte este însă din ce în ce mai periculoasă. Refuzând să înțeleagă că scandalul ”Călărași” trebuie clarificat, Băsescu practică un joc la intimidare. Președintele demonstrează astfel încă o dată cât de puțin îi pasă de credibilitatea internațională a țării în fruntea căreia (încă) se mai află.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 dec, 2013
vate
Nana
Comisia, la Nana,
Pe mine ma distreaza!
Concluzia e trasa!
Ea, doar o... plagiaza
29 noi, 2013
drakos
varza de bruxelles
nenea autorul... esti cum am scris eu la subiect. varza de bruxelles, si stii de ce ? pentru ca atunci cand faci un articol trebuie sa nu fii partinitor. si dupa ce ti-am citit kkatul asta de articol am ajuns sa cred si cred cu desavarsire ca esti USL-ist . si referitor la Republica Moldova sincer eu m-as bucura sa o aduca langa Romania, indiferent de costuri. Dar daca tu esti un ,,kaziol'' ce pot sa iti cer... ar trebui sa te dea afara astia de la obiectiv..
29 noi, 2013
Mos Gerila
VARZA DE BRUXELLES
tinere .. esti prea portocaliu !!! ce ar fi ca sa il iei tu acasa pe nenea presedintele si sa va pupati amandoi in dos, ca sa vorbim academic. ce ar fi ?
29 noi, 2013
cantautor
"scandalul de trafic de influență în care este direct implicat" este una...
acuzatia de trafic de influenta este altceva...
in final,judecatorii decid...
parlamentarii fac o comisie,BNR-ul face un control,voi scrieti ce doriti
care este problema aici...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ