La Pungeşti este despre respectarea legii, nu despre gazele de şist

| 03 dec, 2013

Cetăţenii din Pungeşti au fost bombardaţi cu informaţii panicarde cum că gazele de şist ar însemna distrugerea zonei prin aşa zise efecte negative ale exploatării acestor resurse.

Lipsa de informare poate fi cel mai bun mijloc de manipulare. Acest lucru se întâmplă cu gazele de şist în cel mai sărac judeţ din România, Vaslui. Cetăţenii din Pungeşti au fost bombardaţi cu informaţii panicarde cum că gazele de şist ar însemna distrugerea zonei prin aşa zise efecte negative ale exploatării acestor resurse.

Vina pentru situaţia creată poate fi atribuită autorităţilor, cât şi celor care doresc să exploreze, pentru că nu au reuşit să aibă o campanie de informare eficientă. De asemenea, potrivit informaţiilor apărute în presă, de vină ar fi şi forţe din afara României, Gazprom, care nu doresc să ne obţinem independenţa energetică şi au alimentat, pe diferite căi, protestele împotriva gazelor de şist. Vina celor din Pungeşti e că au încălcat legea pentru a-şi apăra zona şi nu au folosit căile legale. Până la urmă, intervenţia jandarmeriei e total justificată. Cei care protestează trebuie să înţeleagă că încălcau legea prin faptul că ocupau terenuri private şi blocau ilegal drumuri publice. Cred că nimănui nu-i convine să-i fie ocupată proprietatea privată.

Informaţiile panicarde cum că în zonă s-a petrecut un măcel din partea jandarmilor sunt total false şi reprezintă o nouă dezimformare grosolană (vezi cazul Realitatea TV, când au susţinut că un om a murit în urma unui protest similar petrecut la Pungeşti). România nu-şi permite să aibă imaginea unei ţări în care legea este aplicată facultativ. România este un stat de drept, iar aplicarea legii e imperativă.

Acest lucru a fost punctat şi de către premierul Victor Ponta. „România poate fi o țară democratică și puternică dacă toți respectăm legile. Nu acceptăm și nu vom accepta ca douăzeci, treizeci, cinzeci, șaptezeci de oameni să încalce legea. Acolo e vorba despre o societate privată, cei de la Chevron își păzesc o proprietate privată și, dacă era vorba de proprietatea privată a oricărui om din această țară tot la fel procedam: trimiteam forțele statului ca să aplice legea”. Iar premierul are dreptate. Este important ca legea să fie respectată, iar orice semn de slăbiciune poate fi un semnal prost pentru investitori, care-şi pot vedea investiţiile ameninţate.

Dacă am fi mai puţin impulsivi şi am asculta toate argumentele pe un subiect, am putea trage o concluzie mai aproape de adevăr. Iar adevărul este că România are nevoie de dezvoltare. De exemplu, în ţările unde s-au exploatat gaze de şist (vezi SUA) preţul la gaze a scăzut considerabil, industria a devenit competitivă şi s-au creat locuri de muncă. Pe scurt, acele ţări au cunoscut o dezvoltare fără precedent. De asemenea, trebuie spus că nu există dovezi ştiinţifice care să arate că apa a fost poluată şi că s-au produs cutremure din cauza exploatării gazelor de şist. Normal că riscuri pentru mediu există în orice exploatare de resurse naturale, însă dacă se respectă legislaţia în domeniu acestea sunt minime.

Dacă ratăm oportunitatea cu gazele de şist din cauză că România va deveni sperietoarea investiţiilor, peste 10 ani ne vom afla în faţa crudei situaţii de a deveni aproape total dependenți de gazele ruseşti. Studiile au arătat că ţara noastră mai poate exploata gaze convenţionale timp de 10 ani. În loc să ne dezvoltăm şi să devenim exportatori de gaze naturale, ne vom trezi la mâna ruşilor, care pot să închidă robinetul cu gaze dacă nu suntem cuminţi (vezi ce se întâmplă în Ucraina).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 dec, 2013
HerMan
Habaristule!
Habar nu ai de ce protesteaza acei oameni! Tocmai pentru ca nu se respecta legea - protesteaza ei. Pe proprietatea taraneasca din extravilan nu trece cine vrea cand vrea. Se trece cand se recolteaza holda, prin zone cunoscute de ani de zile, care nu afecteaza terenul de buna calitate. Aceasta firma a trecut cu utilaje peste proprietati cultivate cu grau pentru a ajunge pe terenul unui primar, aflat in functie, teren concesionat de el pe bani pentru ca firma americana sa sondeze. Satenii au sarit in ajutorul celor carora li se incalca dreptul de proprietate - iar unii au venit din tara si sunt impotriva exploatarii gazelor de sist. Sa scrii dintr-un birou despre ce auzi este ca si cum te-ai sterge in fund cu aschia de lemn din care se extrage celuloza, din care se face curpapierul. Estei gretos, hidos . Apucate de colectat hartie de ziar!
03 dec, 2013
cantautor
ati semanat vant....asta culegeti..
stire 2012
"Vineri searã, bârlãdenii dar si locuitorii din comunele apropiate sunt asteptati în numãr cât mai mare la cea de-a treia miscare de protest împotriva exploatãrii gazelor din sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Dacã mitingurile din 22 martie si 26 aprilie, 2012, la care au participat câteva mii de persoane, nu au avut efectul scontat, organizatorii sperã cã, de aceastã datã, guvernantii sã fie sensibilizati încât sã voteze proiectul de lege initiat de mai multi parlamentari PSD prin care sã se interzicã explorarea/ exploatarea gazelor din sist prin metode neconventionale. Cu atât mai mult cu cât, în primãvarã, la putere se afla PDL-ul, iar acum “frâiele” sunt în mâinile USL.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ