Băsescu va trimite bugetul înapoi. Ce se va întâmpla?

| 05 dec, 2013

În cele mai optimiste scenarii, bugetul va fi adoptat în ianuarie. Spunem optimiste, pentru că preşedintele are şi posibilitatea de a sesiza CCR cu privire la constituţionalitatea legii bugetului de stat, ceea ce ar reprezenta o nouă premieră în cei 23 de ani de democraţie post-decembristă.

Bugetul de stat şi Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2014 s-au votat în plenul Parlamentului. USL-ul a votat proiectul de buget prezentat de Guvern, cu foarte puţine modificări acceptate de Ministerul Finanţelor. Le-a luat o săptămână şi jumătate parlamentarilor să dezbată şi să aprobe proiectul de buget, care, dacă ar fi promulgat de preşedinte ar fi unul din puţinele bugete care intră în vigoare de la începutul anului.

Cum preşedintele Traian Băsescu şi-a reconfirmat poziţia de neclintit faţă de trimiterea spre reexaminare a bugetului, s-ar putea să aşteptăm până la anul pentru reluarea dezbaterilor din Parlament. Băsescu va face cel mai probabil uz de întreaga perioadă care îi stă la dispoziţie pentru solicitarea reexaminării, în urma căreia tot procesul legislativ pe acest subiect o ia de la capăt.

Iar se avizează bugetul în comisii, iar se audiază ordonatorii principali de credite - este absolut stupid. Se pierde foarte mult timp pentru o problemă al cărei deznodământ îl ştim deja. Bugetul, indiferent în ce formă trece, nu schimbă taxele la care face referire preşedintele pentru că acestea sunt prevăzute în alt act normativ, care evident rămâne neschimbat.

Şantajul preşedintelui nu poate face altceva decât să prelungească inevitabilul în detrimentul celor care chiar aşteaptă cu nerăbdare să primească banii pe care Guvernul i-a promis. Pensionarii aşteaptă indexarea de 3,76%. Profesorii aşteaptă cei 10% în plus, poate pentru mulţi nu înseamnă mare lucru, dar pentru un profesor care a avut scăzut salariul (şi aşa mic) cu 25% timp de 2 ani, înseamnă destul de mult. Medicii rezidenţi trăiesc cu un salariu minim, impropriu spus trăiesc, fără ajutor de la părinţi sau fără un alt job, niciun medic rezident nu poate să trăiască cu banii pe care statul îi dă. Anul acesta vor primi câte 150 de euro pe lună în plus faţă de veniturile pe care le au deja - gândiţi-vă cum ar fi ca o creştere de acest gen care nu a mai avut loc de foarte mult timp în România este contramandată de preşedinte cu câteva luni pentru că aşa are el chef.

Băsescu pierde - şi nu puţin - prin suita de gesturi pe care le face. Mai grav este că fiecare dintre noi pierde mai mult decât Băsescu, pierdem bani văzând cu ochii. Deja cursul euro-leu dă semne de explozie, vom plăti mai mult la toate facturile calculate în euro, investitorii sunt deja mult mai circumspecţi la auzul veştilor date de preşedinte privind bugetul şi acordul cu FMI şi oricum avem şi o reputaţie negativă în UE vis a vis de această situaţie. Toate acestea s-au întâmplat la nici două zile de când Băsescu a făcut anunţurile legate de buget.

Preşedintele confirmă toate acuzele pe care actuala putere şi fosta opoziţie le-a adus de-a lungul celor 2 mandate.

 

Ce se va întâmpla cu bugetul?

Bugetul a plecat la promulgare, Traian Băsescu putând lua o decizie în interval de 20 de zile, iar preşedintele va aştepta cel mai probabil să se scurgă timpul constituţional alocat analizei administraţiei prezidenţiale asupra legilor depuse spre promulgare. Deşi există şanse ca preşedintele să renunţe la ambiţii şi să realizeze în cele din urmă dezastrul provocat, acestea sunt destul de mici şi nu ar trebui să punem nici un fel de gaj pe faptul că preşedintele este capabil încă de un gest decent. Problema este că fix peste 20 de zile va fi ajunul Crăciunului, sărbătorile vor fi în toi iar primirea bugetului în dezbatere de către Parlament va trebui să aştepte până când se întorc aleşii la muncă, dar nu mai târziu de 1 ianuarie pentru că atunci începe vacanţa parlamentară de la finalul celei de-a doua sesiuni din această legislatură care ţine o lună.

În cele mai optimiste scenarii bugetul va fi adoptat în ianuarie. Spunem optimiste, pentru că preşedintele are şi posibilitatea de a sesiza CCR-ul cu privire la constituţionalitatea legii bugetului de stat, ceea ce ar reprezenta o nouă premieră în cei 23 de ani de democraţie post-decembristă. Dacă Băsescu face uz şi de această prevedere constitutională, adoptarea bugetului 40 de zile de acum încolo devine destul de incertă.

Paradoxul în ceea ce face Băsescu: spune că vrea să scape ţara de o taxă care va lovi economia, dar prin acţiunile sale preşedintele a făcut deja ca rata de dobândă la care România se împrumută de pe pieţele externe să crească cu 0,16%.

Cel mai rău scenariu pentru România implică o scădere a interesului investitorilor pe fondul instabilităţii politice şi o inabilitate de a pune în practică seria de creşteri de venit anunţate de Guvern. În răstimpul în care preşedintele trage bugetul de coadă, România pierde bani buni, preţurile este foarte probabil să crească iar veniturile să rămână la fel. De asemenea trebuie spus că preşedintele ştie că ceea ce face este practic inutil pentru că taxa pe combustibil este deja intrată în vigoare. Dacă ceea ce spune este adevărat şi preţurile vor creşte din cauza taxei, tot ceea ce face Băsescu este să dubleze durerea pricinuită de creşterea taxelor prin eliminarea creşterilor veniturilor promise de Guvern, dar şi prin provocarea unui haos instituţional atât la nivel central cât şi la nivel local.

În timp ce Băsescu îşi depăşeşte atribuţiile constituţionale şi se crede primul finanţist al ţării, se joacă efectiv cu răbdarea autorităţilor publice locale care nu îşi pot aproba bugete până ce nu primesc cotele defalcate din TVA, cu răbdarea pensionarilor care așteaptă creşterea pensiilor, cu răbdarea profesorilor şi a medicilor debutanţi care aşteaptă suplimentarea veniturilor lunare şi nu în ultimul rând cu răbdarea celor peste 800.000 de persoane care aşteaptă creşterea salariului minim.

Este greu de spus care este obiectivul preşedintelui şi cât va mai rezista la presiunea celor care îşi vor cere inevitabil drepturile la poarta Palatului Cotroceni, dar în mod cert nici un obiectiv nu poate fi atât de important încât să merite şantajul prezidenţial pe care Băsescu îl practică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 dec, 2013
PETRE
NU,DACA ESTE ARESTAT PTR TRAFIC DE INFLUENTA IN FORMA CONTINUATA
DACA INSTITUTIILE STATULUI INSARCINATE CU PROTEJAREA INTEGRITATII TARII, APLICAREA LEGILOR ROMANIEI I-SI FAC DATORIA ONEST FARA A TRAGE CU OCHIUL LA PROPIILE INTERESE,NU EXISTA ACEST PERICOL
05 dec, 2013
cantautor
ceea ce s-a intamplat in februarie 2013,atunci cand a intrat in vigoare bugetul pe anul in curs...cu 2 luni intarziere
nimic...
ai mai scris ceva,iti iei banii si gata..
apropo,anul asta prin februarie,nu pareai prea afectat ca nu se votase bugetul...
s-a intamplat ceva,probabil ,ti-au marit salariul?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ