Băsescu: Dacă bugetul e adoptat la fel la reexaminare, sunt obligat să îl promulg dacă nu atac la CC

| 03 dec, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că dacă bugetul va fi adoptat în aceeaşi formă de către Parlament la reexaminare, atunci el, ca şef al statului, este obligat să promulge legea dacă nu o va ataca la Curtea Constituţională.

Eu îmi fac datoria morală, ca preşedinte, văzând că pe spinarea românilor se acumulează în bugetul de stat bani pentru clientela politică, dar nu voi putea decât să am acţiunile legale: trimis bugetul înapoi în Parlament şi eventual, dacă vor fi situaţii de neconstituţionalitate, să îl atac şi la CC. Dar atât. Eu nu pot impune prin alte mijloace şi să renunţe la OUG prin care a modificat Codul Fiscal, sau, după trimiterea înapoi în Parlament a bugetului, dacă va fi votat în aceceaşi formă, sunt obligat să îl promulg, în cazul în care nu îl atac şi la Curtea Constituţională", a spus şeful statului.

Preşedintele a explicat că cert este faptul că, indiferent ce măsuri va lua, de la 1 ianuarie, se vor plăti şi salariile şi pensiile.

"România nu va rămâne fără buget, ci execută bugetul anului trecut", a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a mai menţionat: "Dacă, să presupunem, bugetul nu ar fi gata, şi Guvernul are nevoie de asistenţă, pot să îi învăţ cum să facă să plătească şi indexările, şi creşterea salariului minim, şi banii pentru dascăli şi creşterea venitului minim garantat şi creşterea indemnizaţiei pentru medici rezidenţi".

"Pot să îi învăţ cum să facă acest lucru, respectând legea, fără să aibă bugetul aprobat în Parlament. Totul este să întrebe, dacă nu ştiu. Dacă ştiu, să o facă. Dacă nu, îi pot ajuta. Însă nu îmi poate cere nimeni să îmi însuşesc o măsură care eu sunt convins că va avea aceleaşi efect pe care l-a avut creşterea TVA", a mai apreciat Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a discutat, marţi, la Cotroceni, cu premierul Ponta, la întâlnire fiind prezenţi miniştrii Chiţoiu şi Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas "inflexibil", respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.

Anterior afirmaţiei lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de "inflexibilă", iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

"Preşedintele Băsescu va respinge legea, va sesiza CC, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu", a spus premierul, pe holul Parlamentului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 dec, 2013
mynkamk
fortza Domnule Basescu!!
Hai,haide-ti Domnule Presedinte al Romaniei T.Basescu da-ti-le-n mu.ye, uslamashilor,ca au distrus si distruge tzara chiar de tot!!!!!SUCCES si multa sanatate Dl. T.Basescu!!!
05 dec, 2013
El Condor
Rade harb de oala sparta
Mai rau decat au distrus-o hotii si antiromanii PDL-isti si derivatii lor ulteriori, cred ca nu vor reusi s-o distruga. De altfel, cred ca vor trebui sa treaca multe generatii pentru a putea atinse performantele malefice ale acestui expresedinte

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ