Ivan: Traian Băsescu se comportă ca un premier din umbră. Nu poate bloca bugetul, doar îl amână

| 03 dec, 2013

Preşedintele Traian Băsescu se comportă ca un premier din umbră care analizează bugetul şi îl întoarce pe toate părţile, dar nu îl poate bloca, a declarat, marţi, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan.

"Traian Băsescu ştie că pe actuala Constituţie nu mai poate fi preşedintele României de anul viitor. Îşi caută un nou proiect politic (...) vizează funcţia de prim-ministru şi se comportă ca un prim-ministru din umbră. Spune ce nu face bine prim-ministrul actual, Victor Ponta, ce-ar face el mai bine, caută soluţii, analizează bugetul, îl întoarce pe toate părţile. Practic este liderul opoziţiei şi singurul care face opoziţie în România. Asta nu este rău", a declarat, la Bruxelles, Cătălin Ivan, rugat să comenteze atitudinea lui Traian Băsescu faţă de bugetul pe 2014.

Purtătorul de cuvânt al PSD a mai spus că toată lumea ştie cum e Traian Băsescu ca premier, întrucât a ocupat această funcţie în timpul lui Emil Boc.

"Românii trebuie să ştie că Traian Băsescu a fost prim-ministru al României în perioada lui Emil Boc. Emil Boc a fost doar un servil susţinător - mult spus susţinător - un servant, a fost doar la uşa lui Traian Băsescu când acesta a avut nevoie. Toate deciziile importante s-au luat la Cotroceni, toate deciziile importante au fost anunţate de la Cotroceni. Vă aduc aminte că remanierile se făceau la Cotroceni. Prim-ministrul Traian Băsescu este cel care a tăiat salariile cu 25%, a tăiat pensiile românilor, este cel care a închis spitale şi a anunţat lucrul acesta. Este cel care a împrumutat România cu miliarde foarte bune şi nici acum nu ştim unde s-au dus banii respectivi. Ştim cum este Traian Băsescu ca prim-ministru. Acest proiect nu este unul nou. Faptul că atacă guvernul USL este logic în ideea în care este singurul lider al opoziţiei rămas activ", a precizat Ivan.

Întrebat dacă se va mai încerca o nouă suspendare sau o punere sub acuzare, europarlamentarul PSD a subliniat că USL are de ales între a-l mai suporta câteva luni de zile pe Traian Băsescu, "aşa cum îl ştim de foarte mulţi ani de zile sau a duce ţara încă o dată într-o criză politică majoră". "Eu cred câ până în toamna anului viitor nu mai este aşa mult - reuşim să ducem ţara pe drumul pe care ne-am angajat şi cu Traian Băsescu la Cotroceni. E mult mai greu, mai dificil, cu consum de nervi, dar mergem înainte", a punctat Ivan.

Pe de altă parte, europarlamentarul PSD a declarat că are şi "un fel de compasiune" pentru Traian Băsescu, care se află la sfârşitul carierei politice.

"Este un om aflat la sfârşit de carieră politică, un bunic în căutare de o anumită ocupaţiune. Ba se apucă de agricultură, ba mai vorbeşte de nepoţică, ba mai dă în guvernul USL. Nu l-aş trata cu foarte mare seriozitate pe Traian Băasescu, pentru că eu cred că în toţi aceşti ani a spus tot ce avea de spus", a subliniat Ivan.

Referitor la buget, europarlamentarul PSD a precizat că Traian Băsescu îl poate trimite înapoi, dar nu poate să-l blocheze. "Îl trimitem înapoi, îl analizăm, i-l trimitem încă o dată. Poate doar să-l amâne, poate să-l întârzie", a spus Cătălin Ivan, adăugând că preşedintele creează o "stare de iritare şi de conflict artificial care poate să aibă efecte negative asupra credibilităţii României în plan extern". "Traian Băsescu încă mai poate să facă mult rău", a punctat purtătorul de cuvânt al PSD.

Preşedintele Traian Băsescu a comunicat Guvernului că va respinge Legea proiectului de buget şi va sesiza Curtea Constituţională, iar rugămintea Guvernului a fost ca procedura să fie derulată într-un termen rezonabil, dar preşedintele nu a spus "nici da, nici nu", a declarat premierul Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de inflexibilă, iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

"Preşedintele Băsescu va respinge legea, va sesiza CC, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu", a spus premierul, pe holul Parlamentului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ