Se anunţă sabotarea bugetului de stat pe anul 2014

| 22 noi, 2013

Atât opoziţia cât şi Traian Băsescu şi-au anunţat intenţia clară de a sabota adoptarea bugetului de stat pe anul 2014. Preşedintele a declarat într-un interviu televizat că va trimite fără îndoială bugetul înapoi în Parlament când legea va ajunge la Cotroceni pentru promulgare, în timp de PDL şi PPDD şi-au pregătit împreună cca. 2100 de amendamente la legea bugetului de stat, deşi amendamentele fără sursă de finanţare şi orientate pe obiective de investiţii fixe, nespecificate în proiectul de buget au fost interzise prin lege.

Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat sunt două acte normative pe care, anual se iscă cel mai mare scandal politico-economic. Cum în politică banii sunt aproape singurul lucru care contează, în preajma adoptării bugetului de stat se adună din toate colţurile politicii contestatarii proiectului şi susţinătorii acestuia.

Bugetul este esenţa politicii de guvernare a puterii, este pe undeva normal ca cei care se află în opoziţie să îşi exprime contestaţiile şi punctele de vedere contrare formei bugetului, prezentată de Guvern în faţa Parlamentului. Democraţia sănătoasă acceptă opinia minorităţii şi aplică, în mod normal voinţa majorităţii. .

Bugetul devine din păcate un eveniment politic în loc să rămână unul economic. Discuţiile legate de macro echilibrul economic nu există şi vidul lăsat în urmă de dispariţia acestora este ocupat de fariseismul şi demagogia unor politicieni care exploatează un moment de maxim interes pentru public şi societate în scopul câştigurilor electorale, aş spune chiar meschine. Interesul naţional nu există în dezbatere, s-a pierdut undeva în perioada interbelică, iar bugetul, cea mai importantă lege anuală a statului, este bagatelizat şi inundat cu amendamente lipsite de fond şi sens. Cutuma parlamentară încă din anii 90’ a instituit o practică tâmpită în legislativul român. Se cer bani pentru obiective mici, cum ar fi asfaltarea unei uliţe de sat sau construirea unui podeţ peste o gârlă. De ce? Simplu, pentru ca parlamentarii să se ducă în teritoriu şi să spună că fac ceva, evident în mimă, pentru alegătorii lor.

Dreptul depunerii de amendamente la orice proiect de lege este garantat pentru parlamentari, tergiversarea procesului de dezbatere şi adoptare nu este. Cele peste 2000 de amendamente depuse la proiectele de lege bugetare nu fac altceva decât să arunce o dezbatere care ar trebui să fie serioasă în derizoriu.

Sigur, de fiecare dată opoziţia, indiferent de cine este populată acţionează în acest fel. Procedurile sunt oarecum pliate pe acest standard din cauza puterii obişnuinţei. Ceea ce devine grav însă anul acesta este faptul că preşedintele republicii, Traian Băsescu a declarat sus şi tare că nu va accepta bugetul din cauza unei accize pe benzină. Riscăm să ajungem în situaţia SUA, nu la capacităţi economice, ci la capitolul opacităţii politice. Bugetul este foarte important pentru funcţionarea autorităţilor statului. Guvernul are prerogative clare, garantate de Constituţie în aplicarea programului de guvernare. Bugetul este prerogativa cheie în aplicarea politicilor publice alocate de Guvern. Fundamental, Preşedintele are cu totul alte atribuţii specificate expres de Constituţie, elaborarea bugetului nu este una dintre ele.

Ce face Băsescu prin ameninţarea cu retrimiterea legii bugetului de stat în Parlament este să amâne intenţionat adoptarea unei legi de importanţă vitală pentru buna funcţionare a instituţiilor. Foloseşte abuziv ceea ce Constituţia îi permite, dreptul de a refuza promulgarea pentru a câştiga puncte electorale în eventualitatea în care Guvernul, din lipsa unui buget aprobat nu va putea să facă plăţile necesare cheltuielilor recurente, nu va putea să asigure cofinanţarea proiectelor europene sau nu va putea să asigure funcţionarea optimă a autorităţilor centrale şi locale. Sabotajul voit al legii bugetului de stat va avea efecte care vor dăuna României - preşedintele ştie foarte bine acest lucru şi totuşi ne arată cât de puţin îl interesează.

Până la urmă ce treabă are introducerea accizei pe combustibil cu bugetul de stat? Sunt legi total diferite. Accizele se stabilesc prin Codul Fiscal, legea 571/2003, bugetul de stat stabileşte veniturile şi cheltuielile tuturor autorităţilor publice. Vorbim sigur despre o proiecţie bugetară dar amânarea adoptării legii bugetului nu schimbă cu nimic introducerea taxei pe combustibil.

Băsescu face din nou un joc periculos din care, din păcate, nu poate ieşi nici un câştigător iar marele perdant nu este Guvernul sau Victor Ponta cum îşi doreşte preşedintele, marele perdant este cetăţeanul român care îşi plăteşte taxele şi vrea servicii publice pe măsura acestora. Marele perdant este cetăţeanul român care nu are nici o vină că Băsescu are ambiţii politice şi vrea să puncteze electoral pentru cine ştie ce scopuri ascunse.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 noi, 2013
vali2801
job
http://MegaStoon.Com/?share=217894

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ