Liberalii mai fac o dată jocurile lui Băsescu. Cum pregăteşte PNL sabotarea bugetului

| 26 noi, 2013

Dacă citim cu atenţie declaraţiile pe tema amendamentalor la buget pe care liberalii le-au depus, este evident că preşedintele liberal Crin Antonescu a dat undă verde la sabotarea bugetului de către parlamentarii PNL.

Crin Antonescu a pus beţe-n roate demersului anunţat de PSD privind înfiinţarea comisiei “Călăraşi” pentru ca într-un târziu să-l aprobe. Însă aceasta nu este singura temă pe care şeful liberalilor ţine să facă notă discordantă în raport cu partenerii din coaliţia de guvernare. Dacă citim cu atenţie declaraţiile pe tema amendamentalor la buget pe care liberalii le-au depus, este evident că preşedintele liberal a dat undă verde la sabotarea bugetului de către parlamentarii PNL.

Astfel, Crin Antonescu şi-a declarat susţinerea a două amendamente la bugetul de stat pe 2014, cele iniţiate de parlamentarii de Iaşi Relu Fenechiu şi Varujan Vosganian. "Am discutat despre buget, sunt două amendamente foarte importante ale colegului Relu Fenechiu, ale senatorului Varujan Vosganian, deci grupul parlamentarilor de Iaşi, amendamente pe care le vor susţine în ansamblu grupurile parlamentare liberale şi vom solicita şi partenerilor în cadrul USL susţinerea lor, privitoare la autostrada Iaşi-Târgu Mureş şi la Aeroportul din Iaşi", a anunţat Crin Antonescu, la finalul şedinţei de luni a conducerii partidului. Antonescu a indicat drept sursă de finanţare pentru cele două amendamente fondurile europene şi le-a catalogat drept „rezonabile şi deloc populiste”.

Abordarea şefului PNL denotă populism, dar mai ales intră în contradicţie cu diferitele constrângeri financiare de care premierul Victor Ponta trebuie să ţină cont în execuţia bugetară pe anul 2014. În loc să tempereze avântul parlamentarilor liberali privind depunerea de amendamente la buget, Crin Antonescu face exact contrariul – îşi încurajează colegii parlamentari din PNL să iasă la înaintare cu propuneri care nu au finanţare. Efectul va fi acela al unui blocaj pe o dezbatere bugetară care, în mod normal, ar fi trebuit girată fără rezerve de către toţi membrii coaliţiei aflată la guvernare.

Astfel, ca şi cum nu erau suficiente planurile PDL şi al preşedintelui Băsescu de a contesta bugetul, de a-l trimite spre reexaminare sau eventual chiar de a-l contesta la CCR, primul ministru mai are de gestionat şi pornirile populiste ale partenerului liberal din USL. Iar atitudinea lui Crin Antonescu este cu atât mai condamnabilă cu cât ştie foarte bine ţintele economice pe care România trebuie să le atingă nu permit derapaje în ceea ce priveşte alocările de la buget. Îi poate confirma situaţia de fapt chiar colegul de partid, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Jocul de-a bugetul pe care tot mai mulţi actori politici încearcă să-l speculeze într-un registru demagogic nu-i afectează însă nici pe Victor Ponta şi nici pe alţi miniştri ai cabinetului. De suferit vor avea însă românii şi în special categoriile sociale vulnerabile, precum pensionarii sau angajaţii cu salariu minim pe economie. Fiindcă eventuala tergiversare a adoptării Legii bugetului dupa 31 decembrie 2013 ar însemna că măsurile privind majorarea pensiilor cu 3,76% sau creşterea venitului minim la 900 de lei nu vor mai putea intra în vigoare începând cu prima zi a anului viitor. Iar actele de sabotaj intenţionate de unii sau de alţii se vor întoarce împotriva lor, într-un efect de bumerang.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 noi, 2013
ionut
am scapat de propaganda
Enjoy
am scapat de propaganda
Precizare:
26.11.2013

Astazi, redactia Contributors.ro a intrerupt definitiv colaborarea cu domnul Cristian Socol din cauza unor divergente asupra a ceea ce inseamna “continut propagandistic”. Ii multumim domnului Cristian Socol pentru analizele competente pe care ni le-a incredintat spre publicare in trecut.
www.contributors.ro
27 noi, 2013
jan
Esti acolitul puterii (psd) domnule POP , mai slabestene cu aberatiile.
27 noi, 2013
cantautor
unul care stange firimiturile de la masa puterii,nu este acolit...
este incadrat in schema,pentru legalitate,colaborator...
el de fapt,popular este scrib..
scrie ceea ce ii dicteaza altii..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ