Băsescu nu cunoaște legile României?

| 25 noi, 2013

Să facem un exercițiu de imaginație și să ne închipuim ce va scrie Traian Băsescu în solicitarea de reexaminare a legii bugetului de stat pe anul 2014.

Traian Băsescu a declarat că, în eventualitatea în care Guvernul nu renunţă la aplicarea accizei de 7 cenţi pe litrul de combustibil, nu va promulga bugetul României pe anul 2014. Băsescu șantajează Parlamentul și Guvernul cu retrimiterea legii bugetului de stat pe anul 2014 în dezbatere parlamentară, lucru care va întârzia suficient de mult adoptarea legii. Practic, Băsescu forțează din nou limitele Constituției, asta dacă nu le încalcă de-a binelea cu această nouă demonstrație de forță instituțională pe care o face.

Instituțional, Băsescu are dreptul să refuze promulgarea unui act normativ emis de Parlament. De Ordonanțele de Urgență nu se poate atinge până nu sunt adoptate de Parlament, dar orice lege votată de ambele Camere ale Parlamentului, împreună sau separat, poate fi retrimisă în legislativ, procedura se numește Reexaminare. Până aici toate bune, problema intervine odată cu motivarea care trebuie să stea bază la solicitarea de reexaminare pe care Președinția o atașează proiectului de lege respins. Cu alte cuvinte, președintele este cel care este obligat, de aceeași lege fundamentală care îi oferă dreptul de veto la promulgare, să specifice cu exactitate care sunt articolele pe care juriștii de la Cotroceni le găsesc neoportun a fi introduse în legislație. Cererea de reexaminare este dezbătută de Parlament, care ia în discuție exclusiv articolele sesizate de Președinție și hotărăște dacă admite cererea sau nu.

Să facem un exercițiu de imaginație și să ne închipuim ce va scrie Băsescu în solicitarea de reexaminare a legii bugetului de stat pe anul 2014. Dacă îl credem pe președinte, ceea ce ar fi o greșeală, solicitarea Președinției ar trebui să sune așa: „Având în vedere faptul că, cheltuielile prevăzute în bugetul de stat pe anul 2014 se bazează pe veniturile obținute din acciza de 7 cenți/litru de combustibil prevăzută în Legea 571/2003 privind Codul Fiscal considerăm că Legea Bugetului de stat pe anul 2014 și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 nu sunt aplicabile și, prin urmare le retrimitem în Parlament pentru.... reexaminare. Cu stimă și respect, Traian Băsescu, președintele României.”

Or, în această solicitare de reexaminare pe care Parlamentul o va primi, pentru că așa este constituțional, senatorii și deputații se vor confrunta cu o dilemă: ce să schimbăm la legea bugetului de stat pentru a fi pe placul președintelui. Este o aporie, pentru că orice modificare ai face la proiect în parlament nu vei putea prin legea bugetului de stat să modifici Codul Fiscal. Niciodată. Așadar se vede de la o poștă că demersul președintelui este atât demagogic cât și aberant din punct de vedere legislativ.

Ce putea face președintele dacă era cinstit? Simplu, putea să aștepte până legea de adoptare a OUG-ului care a introdus taxa nedorită de Președinție ajungea la Președinție, undeva anul viitor, și să o retrimită frumușel spre reexaminare cu propunerea de respingere totală a actului normativ sau doar a articolului care instituie acciza de 7 cenți. Era o soluție elegantă și legală la problema cu care Băsescu spune că se confruntă. Dacă ne întrebăm pe bună dreptate de ce nu a făcut președintele mișcarea asta, răspunsul este de asemenea simplu, are nevoie de un nou scandal acum.

Se spune că pentru a scoate o știre de pe prima pagină trebuie să găsești o altă știre să o pui în loc. În mod logic, președintele Băsescu este cu spatele la zid în ceea ce înseamnă achiziționarea celor 300 de ha de la Nana. Dragostea agrară a familiei Băsescu este un veritabil tendon a lui Ahile pentru președinte și el știe asta. A pierdut foarte mult electoral prin mişcarea neinspirată de a folosi instituţia preşedinţiei pentru a-şi procura o grămadă de mii de metrii pătraţi în valoare de peste un milion de euro. Hemoragia electorală de care Băsescu suferă acum necesită un pansament şi blocarea adoptării bugetului de stat vine la momentul potrivit.

Blocarea bugetului sau întârzierea adoptării acestuia are efecte şi repercusiuni pentru toată populaţia României şi este foarte posibil ca strategia lui Băsescu să fie perdantă, pentru că pe lângă nemulţumirile românilor care nu pot nici măcar să viseze la un milion de euro, dacă nu se gândesc la LOTO, va atrage şi nemulţumirile celor care vor avea de aşteptat pentru măriri de salarii, pensii şi prestaţii sociale. Ambele categorii sociale sunt foarte numeroase şi Băsescu ar putea să ajungă din nou sub genunchiul broaştei în sondaje, la fel de rapid cum a căzut când a tăiat pensiile şi salariile acum 2 ani.

Este foarte probabil ca preşedintele să dea înapoi şi să adopte bugetul de stat pe 2014 pentru că jumătate din obiectivul său a fost atins, deja nu se mai vorbeşte atât de mult despre achiziţia fantastică de teren şi de credite luate cu intervenţii de la CEC.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ