Emil Boc şi PDL s-au împrumutat de la populaţie în contul noilor generaţii

| 01 noi, 2013

Coincidenţă sau nu cu venirea USL la putere, 2013 este primul an de creştere economică sănătoasă. Nu o spune Guvernul, ci Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană sau diferite organisme internaţionale care nu pot fi suspectate de parti-pris-uri politice.

PIB-ul a crescut graţie producţiei industriale, exporturilor - lucru remarcat inclusiv de preşedinte, adversarul cel mai înverşunat al Palatului Victoria, precum şi agriculturii. Traiectoria pozitivă pe care s-a angajat economia României nu o pune nimeni la îndoială, nici reprezentanţii opoziţiei sau Traian Băsescu, însă creşterea suferă din pricina câtorva sincope, cea mai recentă - încasările mai mici la buget decât estimarea iniţială. Primul scurtcircuit s-a produs urma reorganizării ANAF. Restructurarea din temelii a gigantului de control din start a părut o misiune grea şi riscantă. O vorbă înţeleaptă spune să nu bagi băţul în cuibul de viespi, totuși cabinetul Ponta nu avea altă opţiune pentru a dezlega încrengătura păstorită de Sorin Blejnar, un personaj foarte alunecos, trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Numit de PDL preşedintele ANAF, la începutul lui 2009, Blejnar a devenit faimos după scandalul Şpagă în vămi și celebrele stenograme.

A doua capcană lăsată moştenire de Emil Boc se intitulează tăierea salariilor cu 25%. Lăsând la o parte faptul că măsura a creat mari dezechilibre în plan social şi economic, la trei ani cifrele reliefează sec - banii economisiţi în 2010 şi 2011, aproximativ patru miliarde de lei pe an, statul îi mai cheltuie odată, din fericire fără să umble la veniturile românilor, pentru a acoperi despăgubiri obţinute în instanţă de cei afectaţi de tăierile salariale. Sumele compensatorii trebuie plătite până în 2016, numai pentru anul viitor acestea vor săpa o gaură în buget de două miliarde de lei. Mai pe şleau, Boc şi PDL s-au împrumutat de la populaţie în contul noilor generaţii. Sau Guvernul democrat-liberal s-a împrumutat la toţi salariaţii bugetari pentru a da înapoi peste ani doar unora… Tablou total în contrast cu cel zugrăvit de ciracii pedelişti, care susţin că Ponta culege roadele de pe câmpul curăţat de Boc, uitând să-l atenționeze - atenţie la minele rămase îngropate!

De asemenea, o altă cauză care a dus la strâmtorarea bugetului o constituie lipsa performanţei din sectorul bancar, unde nu s-a realizat profit, iar efectul a reverberat în impozite. Băncile suportă astăzi consecinţele creditării neperformante. Conform ultimului raport al BNR, ponderea neperformantelor în totalul creditelor acordate de bănci a ajuns la pragul de 21%; comparativ cu 2009 rata aproape s-a triplat.

Interesant este că un procent considerabil, 18% din împrumuturi, au fost acordate companiilor aflate în insolvenţă. Noul Cod al Insolvenţei, propus de Guvern şi respins deunăzi de Curtea Constituţională, clarifică clar situaţia acestor firme. O singură reglementare a Legii pune frână puternic fenomenului creditelor neperformante - debitorul va putea fi executat silit dacă are creanţe născute ulterior deschiderii procedurii de insolvenţă. Totodată, actul normativ instituie o prioritate la distribuirea sumelor obţinute din vânzarea bunurilor şi drepturilor grevate de cauze de preferinţă, în favoarea creditorului beneficiar al unei astfel de cauze care deţine o creanţă născută în timpul procedurii. Un astfel de Cod este vital pentru eradicarea evaziunii, dar și pentru dezghețarea creditării și implicit repornirea unui motor al economiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 noi, 2013
basist
Tovarase Dumitrache
Tu, care iti place "sa ma calatoresc" minti mai prost ca ziarul scanteia al pcr! Nu e de mirare, doar sunteti facuti din acelasi aluat!
01 noi, 2013
cib2
pt propaganda politica,te poti inscrie in usl,nu e nevoie sa faci pe ziaristul echidistant.tu chiar crezi ce spui? adica,pe bune?
01 noi, 2013
cantautor
BNR va plati peste o luna prima transa din principalul creditului luat de la FMI in 2009 de guvernul Boc 1, din care facea parte si actualul premier USL, Victor Ponta

Pe 6 august 2012 statul roman va incepe sa ramburseze imprumutul de aproape 13 miliarde de euro contractat in 2009 de guvernul PDL-PSD condus de Emil Boc. Ironia sortii, tot cam pe atunci va avea loc si referendumul de demitere sau reconfirmare in functie a presedintelui suspendat Traian Basescu, care a girat atunci atat coalitia guvernamentala compusa din democrat-liberali si social-democrati, cat si acordul stand-by cu institutiile financiare internationale.
o simpla informatie de presa din iulie 2012...
cred ca nu ti-ar strica putina lecitina,ce zici?
01 noi, 2013
cantautor
despre imprumuturile din 2012-2013,nu compilezi nimic?
hai sa te ajut putin,daca nu ai avut timp...
iar apoi vezi cine s-a imrumutat mai mult...
"Ministerul Finanţelor Publice a programat să atragă de la băncile locale un volum indicativ între 13 şi 15 miliarde de lei în ultimul trimestru al anului 2013, potrivit site-ului instituţiei. De la începutul anului, MFP a împrumutat de la băncile locale aproape 40 de miliarde lei"

La un calcul simplu, în cele 301 de zile trecute de la începutul anului până acum, suma împrumutată de stat este de 132,8 milioane de lei, zilnic, ceea ce înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât 5,5 milioane de lei pe oră. La un curs de 4,5 lei pentru un euro, putem spune că România s-a împrumutat, în medie, cu un ritm de peste un milion de euro pe oră în 2013.

Încasările la buget sunt mai mici cu 3,8 miliarde de lei faţă de estimări

Avem o rectificare bugetară negativă, pentru că încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde de lei. Asta înseamnă pentru fiecare dintre dvs. resurse mai puţine până la sfârşitul anului şi asta înseamnă că pentru 2014 ministrul de Finanţe, pe baza estimărilor, de data aceasta mai realiste ale ANAF, trebuie să construiască, să prezinte scenariile realiste', a explicat Victor Ponta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ