Cum functionează reformarea sistemului de colectare a taxelor? Până acum, excelent

| 06 noi, 2013

Rezultatele înregistrate de către ANAF în luna octombrie pot fi considerate așadar o demonstrație a eficienței reformei fiscale implementată de către cabinetul Ponta, atât în ceea ce privește latura instituțională, cât și în cea care vizează taxarea efectivă.

Fiscul are în sfârșit vești bune de raportat. Astfel, pentru prima dată în ultima perioadă, veniturile colectate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAFau depășit parametrii prognozați, înregistrându-se încasări în valoare totală de 17.091,68 milioane de lei. La bugetul de stat s-au încasat 12.134,46 milioane de lei, cu 891,42 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi lună 2012, înregistrându-se un grad de realizare a programului de 102,57%.

Prin prisma acestor date, activitatea ANAF-ului pare că începe să se miște în sfârșit în direcția cea bună, după ce colectarea insuficientă a taxelor și a impozitelor în trimestrul al III-lea a contribuit la crearea unei ”găuri” la buget de aproape 4 miliarde de lei. Chiar dacă ea a putut fi acoperită pentru moment fără prea mari sacrificii, prin redirecționarea unor sume care nu mai puteau fi cheltuite până la sfârșitul anului, îmbunătățirea colectării și reducerea evaziunii fiscale reprezentau obiective esențiale în perspectiva asigurării unei execuții bugetare echilibrate pentru anii care vin.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, cabinetul a implementat un amplu proces de modernizare și restructurare a sistemului de colectare, inclusiv cu sprijin de la Banca Mondială. Iar în centrul măsurilor de reformă s-a aflat în mod firesc ANAF-ul, instituție ce are un rol esențial în gestionarea relației dintre stat și contribuabili.

Reorganizarea activității ANAF nu putea fi însă realizată peste noapte. Procesul de evaluare a personalului și de regândire a întregii construcții instituționale s-a întins pe mai multe luni, perioadă în care activitatea instituției a avut în mod inerent de suferit. Judecând însă după rezultatele raportate în luna octombrie de către ANAF, eforturile depuse par să fi produs efectele scontate, iar Agenția a început să își tureze motoarele în lupta pentru reducerea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării.

ANAF-ul a primit la aceste capitole și un ajutor important din partea cabinetului. Astfel, în analiza cauzelor care au generat îmbunătățirea nivelului de colectare trebuie ținut seama și de faptul că, în această perioadă, conformarea voluntară la plata taxelor și impozitelor a fost stimulată de intrarea în vigoare a scăderii TVA-ului la pâine. Comercianții, precum și producătorii și distribuitorii din domeniul panificației au fost astfel încurajați să renunțe la a face evaziune fiscală, fapt care a ușurat semnificativ sarcina inspectorilor de la ANAF.

Rezultatele înregistrate de către ANAF în luna octombrie pot fi considerate așadar o demonstrație a eficienței reformei fiscale implementată de către cabinetul Ponta, atât în ceea ce privește latura instituțională, cât și în cea care vizează taxarea efectivă. Rămâne de sperat că în lunile viitoare evoluția pozitivă din domeniul colectării va continua într-un ritm accelerat, astfel încât la buget de stat să fie asigurate venituri suficiente pentru realizarea obiectivelor bugetare legate de investiții, de susținerea creșterii puterii de cumpărare a populației, dar și de implementarea unor noi reduceri de taxe și impozite care să stimuleze dezvoltarea economică.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ